Efter att Chad Reed la ner sitt eget Kawasaki–team tidigt i höstas har det diskuterats flitigt vad australiensaren skulle göra härnäst. Avsluta karriären, teamboss, och en rad märken nämndes. Sedan några veckor tillbaka har det mer eller mindre stått klart att det skulle bli Yamaha. Och igår avslöjades dessutom teamet – Yamaha återinför sitt fabriksteam och Reed kör supercross 2016 för Monster Energy/360fly/Chaparral/Yamaha Factory Racing.

Många blev förvånade när Chad Reed la ner sitt TwoTwo Motorsport tidigt i höstas – teamet sas gå väldigt bra ekonomiskt och det sågs väl dessutom som tveksamt om 33–åringen kunde hitta någon bättre deal på karriärens höst.

Tidiga rykten sa dock att det var Yamaha som skulle gälla 2016 och att Reed skulle köra ett år till för att sedan ta över som teamboss för det fabriksteam som japanerna skulle återinföra. Men sedan hördes idel andra rykten och saken föll nästan i glömska.

När premiären i Anaheim närmade sig så sakteliga såg vi att Reed var anmäld. Och att han faktiskt skulle styra Yamaha. I går kom också nyheten att det blev just ett nystartat Factory Yamaha–team som nummer 22 kommer köra supercross för.

 

Reed har två supercrosstitlar för Yamaha från 2004 och 2008. Foto: Yamaha USA
Reed har två supercrosstitlar för Yamaha från 2004 och 2008. Foto: Yamaha USA

 

– Borta bra men hamma bäst va?, kommenterade Reed, som vann sina två SX–mästerskap under Yamaha–flagg, i ett pressmeddelande.
– Med Yamaha och hela gänget här känns det definitivt så. Jag är en fantastisk historia tillsammans med Yamaha bLU cRU men det är framtiden och det vi kan bygga upp tillsammans som motiverar mig mest. En sak jag inte tappat med åren är passionen för racingen, och att stå där på grinden med de bästa förarna i världen. Jag har aldrig känt mig gladare eller mer säker på att jag vill vara endel av det här.

Med Reed som förare är Yamaha tillbaka med ett fabriksteam på supercrossscenen, och Keith McCarty, Motorsports Racing Division Manager för Yamaha Motor Corporation i USA, var förstås nöjd över att man äntligen kunnat släppa nyheten.

– Alla här på Yamaha är stolta över att kunna återinföra vårt fabriksteam i supercrossen. Vi har haft ett långt samarbete med Monster Energy på roadracingsidan och det känns spännande att få möjligheten att utöka det till att även gälla supercross. Vi välkomnar också tillbaka våra gamla vänner Chaparral Motorsport och Valli Construction, samt vår nya partner 360fly. Självklart är vi också väldigt glada att ha Chad Reed tillbaka hos oss igen.