När den tredje deltävlingen i motocross-SM kördes i Västerås, klev de främsta förarna fram och bjöd på propagandacross inför Uddevalla-VM/EM kommande helg. Främst tänker jag på VM-förarna Filip ”Fillibang” Bengtsson i MX1, Anton Lundgren och Alvin Östlund i MX2.

”Fillibang” gjorde comeback efter en månads problem efter en hjärnskakning, men på ett snyggt och imponerande sätt dominerade han MX1-SM i Västerås med två säkra segrar. Anton och Alvin bjöd på två fina fajter och visade att båda blir att räkna med i Uddevalla. Anton propagandakörde i första heatet medan Alvin fick jobba sig upp till tvåa.
Det blev tajt in i mål men Anton vann med fyra hundradelars sekund före Alvin. I andra tog Alvin starten med Anton som tvåa och de krigade så loppet igenom. Båda förarna hade problem med varvade och om man ser total i båda heaten, drabbades de lika. Alvin mest i första och Anton mer i andra. Extra skön framgång för Anton som också haft en jobbig månad efter skador.

Filip Bengtsson på väg förbi hemmafavoriten Viktor Björklund.
Filip Bengtsson på väg förbi hemmafavoriten Viktor Björklund.

Det var fler blivande VM/EM-förare som visade fin form, Filip Thuresson klev fram rejät på den för dagen svåra Västeråsbanan och blev dubbeltvåa. Hemmahoppet Viktor Björklund debuterade i MX1-SM med att bli totaltrea. SM-ledaren Rasmus Sjöberg var fin trea i första efter ett jobbigt första heat.
I MX2-SM tog EM-förarna Ken Bengtsson, Anton Gole och Pontus Jönsson placeringarna bakom de två dominanterna. I de två övriga SM-klasserna vann Nordirländskan Natalie Kane knappt före norskan Genette Våge, där Kane vann andra heatet. Frida östlund vann lika knappt Svenskfajten med Emelie Dahl genom att bli trea i andra.
I den fantastiska 125 U17-klassen vann åter norske Kevin Horgmo båda heaten, men i andra bjöd David Kadestam på härligt motstånd. David blev totaltvåa före Eric Englund, Rasmus Andersson, Stefan Olsson och Christian Simonsson.