Han var lagom nöjd efter kvalheatet och VM–comebacken. En femtonde plats blev det till slut för Filip Bengtsson, men ska vi tro honom finns det fart för att vara något lite längre fram i morgon när det ska köras finaler.

Filip Bengtsson fick inte den kanonstart vi har sett honom få några gånger utan varvade först som 14:e man när MXGP’s kvalheat kördes i Uddevalla i eftermiddag.

– Med en bättre start känns det som att jag hade kunnat bli runt tia snarare än femton, menade Fillibang.

 

Halvsvenske Dean Ferris tog starten i sitt hemma–GP, han kallar det faktiskt så, men tappade under vägen och slutade elva.
Halvsvenske Dean Ferris tog starten i sitt hemma–GP, han kallar det faktiskt så, men tappade under vägen och slutade elva.

 

Han var uppe som 13:e länge men tappade britten Nathan Watson förbi sig på det näst sista varvet, och spanjoren Jose Butron på det sista.

– Det var lite onödigt. Men han är lite kamikaze, Butron, och hade varit nära att hoppa in i mig tidigare, sa Bengtsson när han kylde ner sig i en uppblåsbar pool bakom 24MX Hondas tält i depån.
– Men värmen var inte så farlig. Vi har haft rätt varmt nere i Holland i sommar.

Bengtsson gör VM–comeback i Uddevalla efter att ha missat fyra deltävlingar på grund av den hjärnskakning han ådrog sig i spanska Talavera. Han var tillbaka på SM i Västerås i helgen, men farten nu var förstås en helt annan.

 

Fillibang, och Frazze Löfquists, alldeles egna fanclub.
Fillibang, och Frazze Löfquists, alldeles egna fanclub.

– Det kändes okej, men det märks att jag inte har kört på ett tag. Farten är hög och man kan inte lämna minsta lilla lucka, sa Fillibang som ändå var nöjd med sin egen fart:
– I början framförallt kändes det bra. Och jag var nästan överraskad att det kändes så pass bra; De kör fort där framme men det kändes inte som det gick omöjligt fort. Men sen är jag lite för försiktig när jag ska försöka komma om. Jag skulle vart lite tuffare direkt.

Vad säger du om publiken?
– De skrek som fan och det var kul. Min lilla fanclub som står alldeles innan långplatån hörs rätt bra när man kommer förbi, haha.

Peppad för finalerna i morgon?
– Ja, men det är jag. Jag brukar nästan alltid köra bättre på söndagen och jag känner mig rätt avslappnad tycker jag.

Suzukis Kevin Strijbos vann kvalheatet efter att ha tagit över ledningen från startsnabbe Dean Ferris på det andra varvet. Belgaren blev hårt uppvaktad av VM–ledande Roman Febvre mot slutet men lyckades hålla undan.

 

Kevin Strijbos vann kvalheatet i Uddevalla och har bäst utgångsläge i morgondagens finaler.
Kevin Strijbos vann kvalheatet i Uddevalla och har bäst utgångsläge i morgondagens finaler.

 

– Jag fick en bra start, vilket är viktigt på den här banan. När jag kom till ledning kunde jag sätta några snabba varv och då kändes det riktigt bra. Men sedan gjorde jag flera små misstag, samtidigt som Febvre körde snabbt och andra halvan av racet är jag inte så nöjd med, sa Strijbos på presskonferensen efteråt och fortsatte angående BMK Uddevallas bana:
– Det var halt och svårt i dag och det kommer bli likadant i morgon. Starten kommer bli viktigt.

Ytterligare fem svenskar kom till start i MXGP. Hemmaföraren Filip Thuresson var bäst bakom Bengtsson, på en 20:e plats. Jesper Jönsson följde som 21:a, Rasmus Sjöberg 25:a och Nicklas Gustavsson 27:a. Kim Lindström tvingades bryta tidigt och blev sist.

 

Roman Febvre kom till Uddevalla med röd nummerplåt och blev tvåa i kvalheatet.
Roman Febvre kom till Uddevalla med röd nummerplåt och blev tvåa i kvalheatet.

 

I kvalheatet för MX2 segrade en sargad Jeffrey Herlings, som var tillbaka rekordsnabbt efter kraschen som såg honom kliva av i Tyskland senast. Herlings ledde i princip från start till mål, fick tufft motstånd från såväl Valentin Guillod som Jordi Tixier och Tim Gajser mot slutet, men lyckades hålla undan.

– Jag körde några varv i torsdags och bestämde mig då för att köra. Och kommer hit med målet att försöka köra in så mycket poäng som möjligt. Men jag har fortfarande väldigt ont, sa Herlings och kommenterade kraschen i Teutschentahl:
– Det var ett dumt misstag. Det verkar inte som att jag kan sluta göra dem det här året. Jag är glad att inte var värre än det var.

Anton Lundgren slutade på 22:a plats.

 

Jeffrey Erlings höll imponerande undan för sina motståndare och vann MX2–kvalet.
Jeffrey Herlings höll imponerande undan för sina motståndare och vann MX2–kvalet.