Sviten av pallplatser sprack visserligen och efter 31 raka race topp–3 fick Ryan Dungey nöja sig med en fjärdeplats. Men det brydde han sig nog föga om efteråt. Red Bull KTM–föraren försvarade sin Supercross–titel och är mästare för tredje gången i karriären. 

Ryan Dungey behövde bara bli 14:e man när årets 16:e och näst sista tävling av Monster Energy AMA Supercross/FIM World Championship kördes på Metlife Stadium i East Rutherford. Med tanke på det var det fantastiskt att se Dungey kämpa så om att kunna förlänga sin svit av pallplatser ytterligare.

Ken Roczen kunde han inte hänga på, tysken var överlägsen den här gången, men där bakom gav Dungey allt i fighten om andra– och tredjeplatsen mot Eli Tomac, Cole Seely och Justin Brayton framförallt. Det var egentligen inte förrän på det sista varvet som Dungey slog av på takten, insåg att titeln var hans i vilket fall och rullade i mål som fyra.

– En fjärdeplats är man självklart inte nöjd med. Men titeln är det stora målet och det känns skönt att kunna säkra den med en runda kvar att köra, sa Dungey i KTM’s nyhetsbrev efteråt.
– Det hade varit häftigt att förlänga sviten av pallplatsen ytterligare, och jag gjorde verkligen mitt bästa för att nå Seely på slutet. Samtidigt ville jag inte riskera att göra något dumt heller.

Titeln är Ryan Dungeys tredje i karriären – han vann på Suzuki under sitt första år som 450–förare, 2010, men kunde sedan inte svara upp när Ryan Villopoto fick fart på sin Kawasaki och tog fyra raka titlar under 2011–2014. Nu när Villopoto lagt av har Dungey två raka mästerskap i sin ägo, och han är därmed uppe på lika många som Bob Hannah och Jeff Stanton. Bara Jeremy McGrath, sju, Rick Carmichael, fem, och Villopoto, fyra, är värre.

– Det har varit en fight hela året, med en mängd förare som utmanat oss. Inte minst tufft mentalt med tävlingar vecka in och vecka ut. Det känns som att jag har varit jämn hela året och att vår sämsta placering hittills, en fjärdeplats, inte kommer förrän den 16:e rundan är inte så dåligt.

 

Dungey med bland andra KTM racingboss Pit Beirer, närmast framför sig. Foto: Garth Milan/Red Bull Content Pool
Dungey med bland andra KTM racingboss Pit Beirer, närmast framför sig. Foto: Garth Milan/Red Bull Content Pool