Österrikaren Franz ”Franky” Zorn var outstanding när VM-kvalet avgjordes i Norrköping på lördagskvällen. Med sig till VM-serien tog han bland annat svenske 55-åringen Stefan Svensson.

Stefan Svensson blir den andre svensken jämte Robert Henderson i årets VM-serie. Detta efter att ha slutat sexa vid VM-kvalet på ICA Maxi Arena i Norrköping. Efter en lite snårig väg till topp sex kunde Svensson glatt sälla sig till det i nuläget 14 man starka VM-sällskapet.
– Det känns riktigt kul förstås att som 55-åring kvala in till VM-serien. Det är lite överraskande att jag tog mig så långt, sa Stefan Svensson efter tävlingarna i Norrköping.
Man kan säga att Svensson tog sista chansen när han kvalificerade sig till VM. Han lyckades inte gå vidare via semifinal, utan klarade utmaningen att vara bland de två bästa i ett ”sista-chansen-heat”. Han kom iväg bakom tysken Günther Bauer, och bevakade sin andraposition hela heatet. Det räckte för att bli VM-klar.
Annars såg det ett tag mörkt ut för Svenssons VM-chanser. Han låg på sju poäng inför sista omgången, och där vurpade han, och VM-äventyret såg ut att vara över.
– Först visste jag inte riktigt varför jag vurpade, men sedan förstod jag att det var en punktering, säger Stefan Svensson.
Men oturen vändes till lycka och nu hoppas han kunna ”ställa till det” för den inkvalade världseliten.
– Man ska ju veta att det tillkommer sju förare som är minst lika bra som de här grabbarna, så det är tuff konkurrens. Men en plats bland de tio bästa känns realistisk för mig, säger Stefan Svensson.
Överlägsen vinnare i Norrköping var österrikaren Franz Zorn, som vann samtliga sju heat han körde. Zorn verkar vara det stora hotet mot ryssarna i årets VM-serie. Zorn var blixtrande snabb från start, och konkurrenterna hade inte mycket att sätta emot.
– Det känns bra, men jag fick kämpa i varje heat. Jag gillar den här banan, säger Franz Zorn, som tidigare vann Falco International i Norrköping.
Tvåa och trea slutade ryssarna Eduard Krysov och Vitalij Khomitsevitj. Den andre svensken i tävlingen, wild cardet P-A Lindström fick inte till det, och slutade tia. Klart besviken.
– Jag trivs inte alls på den här banan. Jag hade klart högre förväntningar när jag kom hit, sa han efter tävlingen.