Den uteblivna kölden möblerar om isracingens VM-almanacka.
VM-kvalet i St Johann im Pongau som skulle körts om mindre än två veckor, den 14 januari, har blivit uppskjutet.
Arrangörerna siktar istället in sig på att köra den 28 januari – samma dag som övriga två VM-kval i Sanok och Lukhovitsy.

Det är således inte bara i Norden som isracingen dras med stora bekymmer på grund av det milda vinterklimatet. Situationen är lika besvärlig på kontinenten. Flera öppna tävlingar har antingen ställts in helt eller skjutits på framtiden. Tyska Steingaden skulle anordnat en öppen internationell inbjudan på fredag, men det varma vädret gjorde att man häromdagen bestämde sig för att skrinlägga årets upplaga. I Flims i Schweiz är isbristen lika akut. Men deras tvådagarsarrangemang har ännu så länge bara skjutits framåt i kalendern. Flims siktar in sig på 26 och 28 januari.
Även det tilltänkta VM-kvalet i St Johann im Pongau är uppskjutet.
Det ursprungliga tävlingsdatumet var satt till den 14 januari, men organisatörerna på orten tvingades under gårdagen besluta sig för att att skjuta upp tävlingen två veckor. Nu hoppas man att man kan köra den 28 januari istället. Det är samma lördag som övriga VM-kval avgörs i Sanok, Polen – på en konstfrusen bana – och i Lukhovitsy, Ryssland.
Beskedet från Österrike har ur svensk synvinkel störst betydelse för Per-Anders Lindström och Fredrik ”Figge” Olsson. Det två utgör vårt svenska inslag i kvalet i St Johann. De åker mot bland annat finländarna Mats Järf och Janne Vilponen, schweizaren Dirk Fricke, tjeckerna Jan Klatovsky och Lukas Volejnik och tysken Max Niedermaier. Nu får det här gänget ge sig till tåls i två veckor. Under tiden lär det letas träningstillfällen. I Sverige utgör Östersunds motorstadion välkommet andningshål. Där hålls ett nytt träningsläger i morgon onsdag och på torsdag.
Och det är faktiskt utlyst två tävlingar till helgen på Nya Kallehov i Örnsköldsvik. Där är det meningen att det på lördag vankas elitseriepremiär och att den tävlingen kommer att följas på söndag av SM-kval.
Det mobiliseras även för en tävling i Alperna. I motsats till övriga arrangörer är Weissenbach i Österrike bortskämt med minusgrader. Där har det spolats upp en bana som enligt rapporterna är i så god kondition att lördagens internationella inbjudan ska gå att genomföra som planerat.