För René Stellingwerf och Harald Simon, som är ordinarie VM-finalister i Uppsala om knappt en vecka, blir det en nervös nedräkning inför säsongsavslutningen på svensk is. Båda två går just nu skadade.
Harald Simon kraschade i såväl Assen som Dresden. Han är så mörbultad att han lämnade återbud till helgens öppna tävlingar i Berlin. Det tvingades även René Stellingwerf göra sedan han råkat ut för en otäck vurpa under träning i den tyska huvudstaden. Holländaren sprättades upp av spikarna på ena hjulet och fick ett kraftigt köttsår på låret.

Rene Stellingwerf
Rene Stellingwerf är en av två ordinarie VM-förare som just nu går skadad och vars medverkan i Uppsala är lite osäker. Stellingwerf råkade ut för ett otäckt köttsår i Berlin i fredags. Foto: PER GUSTAFSSON

Simons förra helg var verkligen av det smärtsamma slaget. Han råkade ut för tre fall på lika många dagar. Två i samband med VM-finalen i Assen och ett i söndagens Golden Spike i Dresden.
– Den sista vurpan var den värsta. Det var tredje gången jag dunkade i baken samma helg. Smällen var så kraftig att det påverkade både rygg och revben. Jag är blåslagen hela jag. För min del var det helt omöjligt att ställa upp i Berlin. Det hade inte varit någon mening, förklarade österrikaren för ett par dagar sedan för tyska Speedweek.
VM-sjuans enda alternativ i nuläget är att försöka återhämta sig i lugn och ro och hoppas att de värsta smärtorna hinner lägga sig inför säsongsupplösningen på Studenternas Idrottsplats i Uppsala. Ryska ligans enda ordinarie västeuropé, som fyller 45 år idag (25 mars), är enormt stryktålig, men det förefaller orealistiskt att han skulle hinna bli fri från alla plågor.
– Förhoppningsvis hinner jag bli återställd åtminstone till 80 procent, konstaterade han i samma intervju och påpekade hur viktigt det är för honom att komma till start i Sveriges fjärde största stad:
– Min målsättning inför den här säsongen var att ta silver i lag-VM, att knipa en EM-medalj och att bli främste västeuropeiska förare i VM. De två första målen är uppfyllda. Nu hoppas jag att jag kan behålla min plats i VM trots skadorna. Men det blir inte lätt. Speciellt inte som Antti Aakko åkt starkt hela året.
Vad gäller René Stellingwerf är tillståndet inte så illa som först befarades. Holländaren kanade omkull i samband med fredagens träning inför helgens dubbelarrangemang på Wilmersdorf. Incidenten såg först harmlös ut, men utgången blev mycket otäck. Ena hjulet slet upp ett stort sår på låret. Eftersom René förlorade mycket blod blev sjukvårdsinsatsen på banan lång och dramatisk. Det fanns dessutom farhågor om en fraktur på ryggen. Det gjorde handskandet än mer komplicerat.
Omtöcknad kunde Stellingwerf så småningom lastas in av sjukvårdarna i ambulansen för vidare färd till ett närbeläget sjukhus. I och med att köttsåret var väldigt djupt fick holländaren spendera gårdagens 41-årsdag i en sjuksäng. Blodförlusterna vid olyckan kompenserades med nödvändiga blodstransfusioner. Läget var dock så stabilt att han skrevs ut från sjukhuset igår kväll och dök upp på Wilmersdorf för att samla ihop utrustningen och ta sig snabbt hemåt för vidare tillfrisknande.
Eftersom inga senor eller muskler skars sönder i samband med träningskraschen hyser Stellingwerf goda förhoppningar om att köra säsongens sista VM-final om en vecka. Tillstöter inga komplikationer är han inriktad på att ställa upp i Uppsala.
Skulle Simon eller Stellingwerf tvingas dra sig ur går Stefan Svensson in som ordinarie förare i startfältet på Studenternas. Stefan är uttagen som förste banreserv. Andra banreserv är Joakim Söderström.