GP Challenge i Strömsund blev ännu en stark svensk tävling. Rutinerade stjärnan Stefan Svensson och superlöftet Ove Ledström kvalificerade sig för vinterns GP-serie i isracing. Förutom rysk dominans innehöll tävlingen även en otäck krasch där österrikaren Harald Simon fick föras till sjukhus i ambulanshelikopter.

Stefan Svensson håller fortfarande GP-klass. Trots att han kraschade ihop med sonen Niklas Kallin Svensson i sitt första heat och blev utesluten, så höll han ihop maskiner och koncentration. Det räckte för att samla ihop sju poäng och en slutlig åttonde plats.
– Jag är väldigt nöjd, jag trodde faktiskt inte att det skulle gå. Jag är jätteförvånad. De unga killarna har visat sig väldigt starka på slutet. Men jag fick ihop de sju poängen som behövdes och det är jag otroligt stolt och glad för, säger Stefan Svensson.
– Sedan blev det ju lite smolk i glädjebägaren med Niklas och kraschen i förta heatet. Dessutom rasade hans motor i omstarten. Och det var ju poäng han verkligen behövde. Jag hoppas att får ett wild card nu. Det vore otroligt roligt att få med honom in i GP-serien, fortsätter Stefan Svensson.
Han var dock inte tävlingens bäste svensk. Återigen klev Ove Ledström fram och visade att det finns ett mycket stort ämne under västen.
Han började med heatseger, och var en av få som besegrade överraskningen från Österriken Manfred Seifter i tävlingen. Och han avslutade också med en heatseger i svenskmötet med Niklas Kallin Svensson och Daniel Henderson.
Även Ove körde in sju poäng och är nu klar för sin första GP-serie.
– Jag kan inte riktigt smälta det än. Det har varit en dröm så länge, så att jag tror inte att jag kommer att fatta det på ett tag. Det ska bli otroligt roligt, säger Ove Ledström.
Tävlingens segrare blev till slut Dimitri Khomitsevich, som vann före Danil Ivanov och Igor Kononov.
Niklas Kallin Svensson slutade på nionde plats med sex inkörda poäng, och går nu och hoppas på ett permanent wild card.
Det gör även tävlingens fjärde svensk Daniel Henderson, som inte riktigt fick till det och stannade på fyra poäng.
Tävlingens stora överraskning var annars 23-årige Manfred Seifter från Salzburg i Österrike. I sin fjärde (!) isracingtävling i karriären körde han till sig en imponerande femteplats! Även landsmannen och mentorn Franky Zorn tog sig vidare, liksom ryssen Myshkovets och så de båda svenskarna.
I början av kommande vecka kommer besked om vilka förare som tilldelas de sex permanenta wild cardsen och gör GP-serien 2016 komplett. Den ende förare som är direktkvalificerad för VM är regerande världsmästaren Dimitri Koltakov.
En mycket tråkig incident inträffade i den fjärde omgången. Rutinerade österrikaren Harald Simon kraschade vådligt kort före målgång och fick föras till Länssjukhuset i Östersund med ambulanshelikopter, för vård. Tävlingsledningen meddelade vid midnatt att enligt de uppgifter som de fått var Simons läge stabilt och att han ådragit sig några brutna ben i vänstra handen, några brutna revben plus att han hade ont i vänster höft.