Sveriges isracinglandslag är tillbaka på pallen i VM-sammanhang. Efter en fin avslutning på Lag-VM-finalen i polska Sanok stod det svenska laget på pallen som trea, bakom Österrike och guldmedaljören Ryssland.

Robert Henderson och Stefan Svensson med assistans av tredjemannen Per-Anders Lindström stod för bedriften, som är svensk isracings första VM-medalj sedan 2010 i ryska Krasnogorsk, där de tog silver.
– Det känns jättefantastiskt, utbrast förbundskaptenen Ola Westlund när Race nådde honom efter tävlingen. Vi hade skitbra samarbete i hela laget, både förare och mekaniker. Det har varit positiv stämning hela tiden. Även att det studsade emot oss lite i fredag så knöt vi näven och kom tillbaka i dag, fortsatte Westlund.
Sveriges bronsmedalj fixades i tävlingens sista ordinarie heat. Svenska duon Henderson/Svensson hade i heatet innan tagit en ”femetta” i mötet med tyskarna Bauer och Pletschacher och klev upp på bronsplats. Polska duon Knapp och Strugala var tvingade att slå till med samma poängdifferens mot Finland för att få till omkörning. Men finske Antti Aakko trängde sig emellan polackerna och Sverige fick fira bronset bakom silvermedaljörerna Österrike och segrande Ryssland.
– Det var en kämpinsats. Det kändes skönt att vi fick möta Österrike och Ryssland i början av tävlingen, så att vi kunde koncentrera oss på matchcoachningen i slutet. Det var tight, men det är de skönaste triumferna, säger Ola Westlund.
Sverige kom till andrafinaldagen efter en tuff förstadag, där laget endast fått ihop 14 poäng och haft en del strul efter ett par vurpor på främst Robert Henderson. Den sistnämnde fick det inte att stämma ordentligt förrän andra finaldagen.
– Robert körde bedrövligt på träningen, hans cykel gick inte alls. Han bytte den motor som gick så bra i VM förra året, och fick bättre fart med reservmotorn även om det inte heller var någon raket, säger Ola Westlund.
Vad betyder det här för svensk isracing?
– Det känns riktigt kul, det var ju några år sedan sist. Med tanke på diskussionerna som har varit, så känns det extra skönt, säger Ola Westlund.
Något stort firande blir det dock inte för de blå-gula bronshjältarna.
– Vi firar med att röra oss hemåt. Både Stefan och Robert måste göra lite finputsningar innan det är dags för VM-serien. Men vi ska väl kanske käka något, vi kanske kan unna oss en hamburgare med plusmeny (skratt), säger Ola Westlund.
Uppgörelsen om guldet blev en rysare där Österrike och Ryssland gjorde upp efter omkörning. Danil Ivanov besegrade där Franz Zorn och körde hem guldet till Ryssland, det 31:a genom tiderna. Österrike hade annars ledningen med 28 mot ryssarnas 26 från första dagen, men höll inte distansen ut.
Resultat Lag-VM 2013:
1. Ryssland 55+3. (Danil Ivanov 22+3, Dimitri Koltakov 20, Nikolai Krasnikov 13)
2. Österrike 55+2 (Franz Zorn 28+2, Harald Simon 27)
3. Sverige 32 (Stefan Svensson 17, Robert Henderson 13, Per-Anders Lindström 2)
4. Polen 31 (Grzegorz Knapp 25, Pavel Strugala 4, Miroslaw Daniszevski 2)
5. Tjeckien 31 (Jan Klantovsky 24, Antonin Klantovsky 7)