Forne VM-bronsmedaljören Stefan Svensson blev utslagen i kvalet i Lukhovitsy – med minsta möjliga marginal – och missade VM-serien för första gången på sex säsonger.
Men redan till andra VM-finalen om en vecka i ryska Ufa är Stefan tillbaka. Om än tillfälligtvis. Den 53-årige svensken har tilldelats wild cardet till den tävlingen.
– Så nu blir det en ny långresa på 250 mil in i Ryssland, konstaterar han.

Stefan Svensson
Stefan Svensson gick inte vidare från VM-kvalet i Ryssland, men får ändå chansen att köra den andra finalen i Ufa om exakt en vecka. Foto: LARS SCHRÖER

Ångermanlänningens sorti för en vecka sedan i Lukhovitsy var verkligen snöplig. Efter semifinalerna hade han och tysken Max Niedermaier exakt lika många poäng (9). Det hade varit logiskt om duon fått köra isär om den sista kvalbiljetten. Istället fick Niedermaier företräde. Tack vare att han, till skillnad mot sin svenske konkurrent, hade en heatseger.
Förklaringen?
Jo, när tillställningen i Lukhovitsy var över hade övriga kval inte påbörjats i och med tidsskillnaden mellan Ryssland och centrala Europa. Därför var det för tidigt att inkludera kvoteringen som innebar att högst sex ryssar fick gå vidare. När kvalet i Lukhovitsy var fullbordat var Eduard Krysov (etta), Sergej Karatjentsev (trea) och Igor Kononov (fyra) ännu fullvärdiga finalförare. Ingen annan ryss hade det i läget kvalat in eftersom tävlingarna i St Johann och Sanok inte hade startat. Undantaget var Sergej Makarov (tvåa) som åkte i Lukhovisty som reserv för Ukrainas Oleg Dusajev och körde utom tävlan. När Makarov räknades bort hoppade Antti Aakko upp ett pinnhål och blev finalklar.
– Men bakom honom fanns det ingen finalplats att köra skiljeheat om. Tävlingen var över och bokslut gjort. Ändringarna som uppstod tillkom först senare när resterande kval hade körts, förklarar Stefan.
Sålunda fick Svensson ge sig hemåt som utslagen kvalkandidat. Men i och med att så många parametrar numera spelar in i kvalificeringen, eftersom maximalt sex ryska förare får åka VM-serien, dröjde han sig kvar i Ryssland tills alla frågetecken var uträtade.
– Jag hade kontakt med Jon Lindberg på det nya rundbanebolaget innan jag passerade gränsen tillbaka in i Finland. Jag ville veta om det var 100 procent säkert vilka förare som var klara till finalen och vem som skulle få det permanenta wild cardet. Jon i sin tur pratade med Jean-Paul (Gombeaud) på FIM. Jean-Paul sa att ett wild card till Krasnogorsk inte var att tänka på, att jag nog kunde lämna Ryssland och ge mig in i Finland.
Så fick det bli. Efter brukliga förvecklingar i tullen.
Men rådet från FIM borde varit det motsatta. Det internationella förbundet skulle nog egentligen rekommenderat Stefan att stanna. Senare samma dag kom det nämligen nya direktiv. Då stod det klart att isracingkämpen från Norumskogarna hade tagits ut som tillfälligt wild card till finaldeltävlingen i Ufa nästa helg.
– Jag fick veta det när jag klev av färjan i Stockholm, berättar Stefan.
Visst var det ett glädjebud, men känslorna var ändå blandade.
– Eftersom det bestämdes samma dag kunde de faktiskt meddelat mig tidigare innan jag åkte ut från Ryssland. Jag blev lite besviken varför de inte klämde fram det direkt. FIM verkar tro att man är som tennisspelarna som bara åker omkring med ett gäng racketar under armen. Men man har ju faktiskt material att frakta. Nu får jag börja om hela proceduren igen med visumansökan och allt krångel i tullen, säger han och låter lagom road.
För säkerhets skull startar Svensson återresan österut i god tid. Han beger sig mot Ufa – som ligger borta i Uralbergen – redan på måndag. Han missar därmed veckans elitserieomgångar i Stockholm (tisdag) och Gävle (onsdag).