Santa Cup innebar prima julklappsutdelning för Stefan Svensson, 54.

När mellandagsklassikern slutfördes i Gävle på fredagskvällen kunde Stefan kvittera ut en trippel dunderklappar: seger i deltävlingen, totaltriumf i hela cupen och en plats i det kommande VM-kvalet i St Johann i Österrike.

I och med nämnda jackpott begriper ni förstås att ångermanlänningen var ett enda stort leende efter den spännande A-finalen. Visst har säsongsupptakten tytt på att han formmässigt ligger bra till, men det här styrkebeskedet kändes likväl som en angenäm överraskning.
– Jag måste säga att det gått över förväntan. Jag visste inte alls var jag stod på förhand. Det hade räckt att jag slagit mig in bland topp fem för att jag skulle varit nöjd, menade Stefan ärligt.
Men nu blev det ett långt bättre resultat. Andraplatsen i Örnsköldsvik följdes av seger i Gävle. Stefan vann en rafflande A-final. Han fick dessutom suverän assistans av gamle parkamraten Per-Olof ”Posa” Serenius. Posa klämde sig förbi Antonin Klatovsky precis innan mållinjen. Därmed hamnade tjecken två poäng bakom Svensson i totalsammanställningen. Utan den slutknorren skulle det blivit särkörning mellan cupens toppduo.
– Posa blev min räddare, flinade Stefan.
Efteråt kom förbundskapten Ola Westlund med nästa klapp. Då fick Santa Cup-vinnaren veta att han får Sveriges plats i VM-kvalet i Österrike i mitten av nästa månad. 54-åringen från norrlandskusten var en av Olas tre tänkbara kandidater. Per-Anders Lindström och Fredrik Olsson de två andra.
Med Santa-insatserna färska på näthinnan kände sig Ola mogen att ta ett beslut.
– Men skillnaden mellan Stefan och P-A har verkligen varit hårfin. Man kan säga att de hade var sin dag under elitlägret i Östersund. Och båda har fortsatt att köra bra under Santa Cup. Stefan har dock sett lite hetare ut. Det var den avgörande faktorn, motiverade förbundskapten Westlund.
Samtidigt var han noga att understryka:
– P-A har en jättechans att tilldelas ett av de två wild card som FIM har i kvalet i St Johann. Jag kommer att jobba stenhårt för att P-A ska få en av dessa platser.
För Grand Prix-nominerade Robert Henderson blev tävlingen i Gävle en upprättelse: B-finalist, sexa totalt och ett annat sting i åkningen.
– Jag skämdes fan i mig efter gårdagen. Jag känner mig lite obekväm fortfarande, men det här var tveklöst ett steg åt rätt håll, summerade han.
Per Gustafsson