I en av de bästa SM-finaler som skådats på Studenternas IP visade Stefan Svensson att rutin är ovärderlig i isracing. ÖMK-profilen fullbordade sin trippel med ett tredje raka guld idag.
– Det här är jättestort för mig, säger Stefan Svensson.

SM-finalen blev precis så jämn och oviss som det förutspåddes på förhand. Men när det skulle avgöras var VM-sjuan Stefan Svensson åter starkast. Efter att ha gått obesegrad genom grundomgången tog han täten i Superfinalen. Men han fick slita för guldet. Daniel Henderson gav honom en rejäl kamp om guldet ända in på mållinjen. Det skiljde mindre än en cykellängd till Stefans fördel, och som betydde att han tog sitt sjätte SM-guld i karriären.
– Jag kommer ihåg när Posa tog sitt sjätte guld, och nu har jag också tagit sex guld. Väldigt stort, sa iskungen av Örnsköldsvik efter finalen.
Publiken på Studenternas, som var över 2 000 till antalet, vädrade nog ändå ett regimskifte. Efter fyra omgångar stod Ove Ledström på fyra raka heatsegrar, och han tog också starten i mötet med Stefan Svensson. Men så blev han lite för ivrig ingången till målböjen på första varvet, och gick omkull.
Även i finalheatet gick supertalangen från Nordmaling omkull i en startincident med Daniel Henderson. Därefter orkade inte 17-åringen mobilisera ny kraft till omstarten och kunde aldrig hota Henderson och Svensson, utan fick nöja sig med ett nytt brons.
För Daniel Henderson var det första SM-medaljen och det gick inte att ta miste på glädjen.
– Jag är supernöjd. Den här säsongen har varit helt fantastisk. Jag satsade stenhårt i sista böjen för att försöka passera Stefan, men han är snabb gubben, sa Daniel och skrattade.
Fyra i finalen blev en liten överraskning i form av storebror Henderson, Robert, som tog hand om segern i sista-chansen-heatet.
* Mer om SM-finalen i nästa nummer av Race Magazine.