Sverige ligger fyra efter den inledande dagen i Lag-VM i Berlin. Det skiljer fyra poäng upp till medaljplats – men läget kunde varit bättre. Både Ove Ledström och Daniel Henderson dras med skador – och Niclas K Svensson kom ur rytmen helt efter att ha blivit felaktigt utesluten i en incident med tyske Hans Weber.

Det unga svenska laget med två VM-debutanter har gjort en klart godkänd inledningsdag. 18 inkörda poäng kunde varit mer med lite flyt.
Efter klara 5-1 mot Finland och Schweiz blev det bara 3-3 mot Tyskland, och det var ett heat som gav lite bitter eftersmak. Ove Ledström stack till ledningen i sitt första VM-heat i karriären när han flög förbi Günter Bauer. Bakom dem hade Hans Weber och Niclas Kallin Svensson en hård fight om enpoängaren. Niclas var nära att passera Weber in målsväng på tredje varvet – för att i nästa böj gå omkull och drog med sig Weber i kraschen.
Men det intressanta, och som gjorde svenskarna kraftigt upprörda, var Webers bryska styrning mot Niclas utgången av målsvängen.
– Han kör som en jäkla galning. Han strajkade mig ungefär som han gjorde på Harald Simon senare. Han gav mig en rejäl tackling där. Min cykel styrde mot innerkanten och jag kom helt ur radien. Han borde varit utesluten istället. Jag försökte prata med honom efteråt, men det var som att prata med en vägg, sa Niclas Kallin Svensson upprört.
Istället blev Niclas utesluten i ett läge när han var på väg att ta en eller två viktiga poäng för Sverige.
I omstarten visade dock Ove Ledström att han har en stor framtid inom sporten, när han vid 17 års ålder, åkte ut och krossade den tyska duon i ett mycket pressat läge. Killen saknar tydligen helt nerver. Ove Ledström var det svenska namnet för kvällen. Han fortsatte med att sätta de tjeckiska Klatovsky-bröderna på plats – innan det var dags för kraftmätningen med silverplacerade Österrike. Både Ove och Daniel Henderson var med i starten innan Ove gick omkull i målsvängen på första varvet. Han blev lite för ivrig och gick emot Harald Simons cykel så pass att han gick omkull själv. Med sig i fallet tog han Daniel Henderson.

– Jag körde rakt på honom. Det var riktigt, riktigt otäckt. Jag trodde att jag hade strimlat Ove, och jag låg kvar för jag ville inte se hur illa det gick, säger en tagen Daniel Henderson kort efter tävlingen.
Lyckligtvis gick det bra. Ove var uppe snabbt och klarade sig med en mörbultad hand och ett skrapsår.
– Han kommer köra i morgon, det ska inte vara något problem. Han gjorde ett litet misstag, annars hade han förmodligen passerat Simon, säger pappa Ulf Ledström.
Daniel däremot slog i knät hårt, som svullnade upp mer och mer. I skrivande stund är det lite osäkert om han kör under söndagen. Dessutom skar motorn på hans förstacykel.
Svenske förbundskaptenen Ola Westlund var nöjd med den svenska insatsen – och trots att det finns skavanker här och var är han optimistisk inför söndagens fortsatta medaljkamp.
– Allt kan fortfarande hända. Grabbarna kämpade fantastiskt bra. Vi jobbar som ett lag och det är fortfarande många poäng kvar att köra om, nu får vi ta natten till att läka ihop både förare och folk, säger Ola Westlund.
Ryssland är föga förvånande i topp med 29 poäng, bakom dem ligger Österrike tvåa på 25, tjeckerna har 22 och Sverige 18 medan hemmanationen Tyskland fått nöja sig med 14 poäng så här långt.
Sverige får också ge en liten blomma till finske fightern Tomi Tani som lurade tyska duon Weber och Niedemayer i tävlingens sista heat, i ett läge där Tyskland kunde tagit in på Sverige.