Lördagskvällens EM-inledning i holländska Assen blev positiv för svensk del.
Både Robert Henderson och Per-Anders Lindström lyckades ta en ordinarie plats i söndagens final. Robert var femma i semifinalen och P-A kom åtta sedan han vunnit en direkt avgörande särkörning. Även Fredrik ”Figge” Olsson fick köra skiljeheat. Han besegrade hemmaföraren Sven Holstein och knep sista reservplatsen.

Lindström
En krasch i första heatet, men det löste sig till slut för Per-Anders Lindström. Han knep den åttonde och sista ordinarie platsen i söndagens EM-final. Foto: PER GUSTAFSSON

En svensk är direktnominerad till finalen. Det är Fredrik Johansson. Han kommer att omges i söndagens tuffa tillställning av tre landsmän: Henderson, Lindström och Olsson. De tre körde semifinal ikväll. Bäst gick det för Robert Henderson. VM-finalisten fick sin semifinalplats i ett sent skede tack vare ett återbud. En chans han såg till att förvalta perfekt. 23-åringen slutade femma sedan han vunnit två av sina heat i DeSmelt-stadion och erövrat totalt tio poäng. Han körde stabilt. Avancemanget var säkert.
För Per-Anders Lindströms vidkommande hängde det på en skörare tråd. Den tvåfaldige nordiske mästaren fick ihop sju poäng. Han och österrikaren Martin Leitner körde isär om den åttonde och sista ordinarie finalplatsen. Omkörningen gick bra. Svensken hade ledningen från start till mål.
Per-Anders var troligtvis mycket lättad efteråt. Han försatte sig i en svår sits. Han inledde kvällen med en krasch. I ett läge där tvåpoängaren var tämligen säker bakom tysken Max Niedermaier dundrade jämtlänningen omkull med uteslutning som följd. Med den plumpen i protokollet hamnade kniven genast mot strupen. Han hämtade i gengäld in förlorad terräng på ett snyggt sätt i sista ordinarie omgången. Henderson flöt (medvetet?) ut för mycket i sista kurvan och öppnade dörren på insidan för sin pressade landsman.
För tredje semifinalsvensken, färske SM-tvåan Fredrik ”Figge” Olsson, blev det sex poäng i grundtävlingen. Han slutade delad tia med holländaren Sven Holstein och fick liksom P-A runda av aftonen med ett skiljeheat. I ”Figges” fall om den andra reservplatsen. En duell som även den slutade i blågul favör. 41-åringen slog till med en bra start och klippte omedelbart av all fortsatt diskussion.
De tre främsta förarna i semifinalen var Vasilij Kosov, Ryssland (15 poäng), Antti Aakko, Finland (14) och Franz Zorn, Österrike (13). Tättrion följdes närmast av ytterligare en rysk supertalang vid namn Artem Novik. Kosov och Novik, båda från Saransk, var ifjol etta och tvåa i de ryska juniormästerskapen. Isracingjätten i öst producerar nya blivande storstjärnor på löpande band.