Isracingens nordiska mästerskap har haft dålig kontinuitet i ett par år.
Men på söndag är det åter dags att kora en nordisk mästare. Det sker i finländska Kauhajoki.
Givetvis skulle det smaka bra med en svensk vinnare. Under de sex senaste åren har endast två blågula förare stått högst upp på NM-pallen.

Posa_Serenius
Det är hög tid för ett svenskt NM-guld. På söndag ges chansen i Kauhajoki. Sju svenska förare är med i finalen. Däribland vår regerande svenske mästare Per-Olov "Posa" Serenius. Foto: PER GUSTAFSSON

Per-Anders Lindström blev ifjol nordisk mästare i Målilla. Då bröt han en lång svensk svit utan nordiska guld. Men statistiken är inte så dyster som den kan tyckas vid en första anblick. Största anledningen till att guldtorkan blivit så kraftig är att nordiska mästerskapen uteblivit med jämna mellanrum. Fjolåret var ett välkommet undantag. Förutom Målilla bestod det nordiska utbytet av en landskamp mellan Finland och Sverige. Även den kördes i Kauhajoki som ligger mitt emellan Björneborg och Vasa. Finländarna var ofina nog att vinna med 57–39. Letar vi oss ytterligare ett stycke bakåt i historierullarna kan vi konstatera att Antti Aakko var senaste NM-vinnare dessförinnan tack vare sina guld 2008 och 2009.
Efter det har det bara avgjorts en NM-final och det var således på småländsk is.
Med andra ord: det finns en naturlig förklaring till att vi får söka oss sex år tillbaka för att finna den näst senaste svenska fullträffen i de här sammanhangen. Närmare bestämt till 2006. Då triumferade jämtländske eleganten Ulf Engenström före landsmannen Torleif Burman i Kuusankoski.
Men nu känns det bäddat för en blågul succéhistoria på söndag. Chanserna bör betecknas som goda. Den svenska representationen är klar till sex sjundedelar. Uttagna är Per-Olov ”Posa” Serenius, Per-Anders Lindström, Fredrik Johansson, Fredrik Olsson, Joakim Söderström och Tobias Åström. Även en sjunde förare var uttagen, Patrik Sohlberg, men han har lämnat återbud och det är inte klart vem som blir hans ersättare.
Mer isracingnyheter:
* Robert Henderson ligger totaltia i VM efter första finalhelgen i ryska Krasnogorsk. Tyvärr small det till i motorn i hans näst sista heat i söndagens final. Haveriet innebar inte bara ett försmädligt stopp. Han kunde inte heller åka sista heatet utan fick överlämna platsen till förstereserven, och tillika klubbkompisen i Hammarby, Andrej Gavrilkin. Angående VM hänvisar vi i övrigt till nästa nummer av Race Magazine. Vi följde Robert på plats vid kvalet i Sanok och kommer att bjuda på flera sidor om den svenska isracingens nya affischnamn.
* I lördags kördes det allsvensk isracing på Kråkvilan i Norrköping. Hemmalaget Ulvarna, eller Vargarna som lagmedlemmarna hellre vill att gänget ska heta, vann på 32 poäng inför den utomordentliga publiksiffran 860 personer. I vargflocken utgjorde Fredrik Johansson topp med 14 av 15 möjliga poäng. Fredriks enda poängförlust kom mot Torleif Burman som i år åker på norsk licens. Fredrik var nära att rulla in i tejpen och när han drog tillbaka cykeln gick starten. Han tappade åtskilliga meter direkt.
Norge slutade tvåa på 28 poäng, SMK Gävle och Finland var trea respektive fyra på 25 poäng vardera och Eldarna från Huddinge kom femma med 9 poäng. Gävle och Finland möttes i särkörning och i den duellen drog Fredrik ”Figge” Olsson längsta strået mot Toni Tani.