Sveriges förbundskapten i isracing, 40-årige Peter Jansson, har blivit hårt kritiserad för sitt sätt att nominera våra blågula VM-kvalförare. Reaktionerna har i vissa fall övergått i fräna personangrepp.
Det här har gjort att Peter fått nog. På måndagen underrättade han Svemo om att han avgår från uppdraget med omedelbar verkan.

Peter_Jansson
Peter Jansson väljer att hoppa av jobbet som förbundskapten i isracing med omedelbar verkan. Den hårda kritik Peter utsatts för de senaste veckorna har i vissa fall gått över gränsen. Han vill inte sitta kvar på posten när hans familj blir lidande av alla påhopp han utsatts för. Foto: PER GUSTAFSSON

– Jag har jobbat tre år som förbundskapten. Jag har hela tiden agerat efter vad jag tror är bäst för svensk isracing. Jag har ordnat ett antal nya arrangörer och även hjälpt till att få fram flera nya förare. Men det enda man får tillbaks är skit, konstaterar Peter besviket.
Stockhomaren är fullt medveten om att befattningen som förbundskapten är utsatt. Jobbet är förenat med beslut som inte alltid faller i god jord. Men de senaste veckorna har kritiken antagit orimliga proportioner. Folk har reagerat häftigt över Janssons nominering till VM-kvalen om knappt två veckor i St Johann, Lukhovitsy och Sanok. Framför allt är det beslutet att placera landets mest meriterade förare, Stefan Svensson och Per-Olov ”Posa” Serenius, i samma kval i Ryssland som väckt bestörtning. ”Posa” var så missnöjd med nomineringen att han hoppade av från kvalet så fort uttagningen blev offentlig.
I efterdyningarna till beslutet har ifrågasättandet av Janssons agerande övergått i tuffa personangrepp. Det har förekommit mängder med hätska kommenterar i gästböcker på nätet. Han har även tagit emot anonyma sms med grova påhopp.
– Till slut blir det för mycket. Direkta osanningar blir till slut sanningar för en del, menar Peter och konstaterar:
– Jag är beredd att ta kritik, och så länge glåporden riktas mot mig personligen står jag pall utan problem, men när familjen tar skada av det som skrivs har det gått för långt.