En av de hetaste förhandsfavoriterna till guldet i lördagens SM-final i isracing, jämtlänningen Per-Anders Lindström, kraschade på fredagen när elitserien startade i Strömsund och fick föras till Östersunds sjukhus.
Uppgifter sent igår kväll berättade att Per-Anders sluppit undan frakturer, men att han skulle kvarligga över natten och genomgå röntgen för att utesluta eventuella inre skador. Därmed är han med största säkerhet borta från finalen i Målilla och i värsta fall också från par-SM-finalen hemma i Östersund på tisdag.

Lindström
En vådlig krasch i fredagens elitseriematch i Strömsund innebär att Per-Anders Lindström inte kan ställa upp i SM-finalen i Målilla. Foto: LARS SCHRÖER

36-årige Lindström inledde kvällen på motorbanan i Strömsund på ett löftesrikt sätt. Han slog regerande svenske mästaren Per-Olov ”Posa” Serenius i sitt första heat. Det var för övrigt ”Posas” ena poängförlust av sammanlagt två i hela matchen. SMK Gävles garvade trotjänare var tillsammans med Strömsunds finländske VM-stjärna Antti Aakko omgångens främste poängplockare med sammanlagt 13 pinnar.
Men för otursmannen Lindström blev tävlingen dessvärre riktigt kort.
I hans påföljande heat var olyckan framme. Den jämtländske VM-kvalföraren fick en häftig highsider och krockade i nästa sekund med hemmalagets Tobias Åström. I kollisionen råkade hammarbyitens fotpinne leta sig in i förarkollegans framhjul och därmed slog det tvärstopp. Båda förarna störtdök.
Per-Anders blev efter olyckan liggande kvar på isen. Han hade ont främst i sidan och i ryggen och fick transporteras till sjukhuset i Östersund för närmare undersökningar. De första rapporterna från lasarettet uppgav att han inte har brutit någonting, men att han skulle genomgå röntgen. Läkarna ville för säkerhets skull kontrollera att det inte uppstått några inre blödningar. Enligt vad som sades skulle han bli kvar över natten för observation.
I och med fredagens olycksaliga smäll går Per-Anders miste om chansen att byta fjolårets SM-silver mot den åtråvärda mästartiteln. Han hade verkligen sett fram emot lördagens SM-final på G&B Arena i Målilla, men att kliva direkt från sjukhussängen och ut på en isparkett cirka 100 mil söderut är givetvis inte att tänka på. Kämpen från Frösön får i det här läget försöka återhämta sig efter bästa förmåga och inrikta sig på att vara någorlunda återställd till tisdag när det vankas final i par-SM hemma på Östersunds motorstadion.
Den försenade elitseriepremiären slutade med seger för SMK Gävle. Gästrikarna, med Posa Serenius i spetsen, vann på 38 poäng. Hemmalaget Strömsunds MC slutade tvåa på 32 poäng, ett åderlåtet Hammarby kom trea med 29 poäng medan ÖMK Rundbana stannade på 20.
Apropå SM-finalen i Målilla har det jobbats nonstop med isen i mer än en vecka. Finaldomaren Krister Gardell inspekterade underlaget på fredagseftermiddagen. Det ser lovande ut. Tjockleken på isen förefaller tillräcklig. Häromkvällen uppmättes isen till 12 centimeter. Målilla har därefter haft kallgrader större delen av dygnet och därmed har banpersonalen hunnit frysa på ännu mer. Arbetet att bygga på isen har fortgått under hela natten. Enligt arrangerande Målilla MK verkar man kunna bjuda finaldeltagarna på toppförutsättningar.