Det blev lite av svensk succé när VM-kvalet i isracing avgjordes i Östersund på fredagskvällen. Ove Ledström blev bäste ”icke-ryss” med sin fjärdeplats och tog med sig Niklas Kallin Svensson som sexa till Challenge i Strömsund.

Att 18-årige Ove Ledström från Nordmaling totalt verkar sakna tävlingsnerver fick vi ett nytt bevis för på fredagskvällen. När det var som mest tjurigt och gällde som mest tog han fram den där förmågan som skiljer talanger och riktiga talanger åt.
Efter två struliga inledningsheat med bland annat en avsliten bakkedja så avslutade han med 3, 2, 3 efter att bland annat passerat rutinerade GP-förare som Antonin Klatovsky och Harald Simon.
Därmed stannade han på tio poäng och blev fyra bakom rysstrion Khomitsevich, Ivanov och Kononov, som stod i en klass för sig. Som väntat.
– Skönt att jag gick vidare. Det jävlades i början, men det löste sig bra på slutet. Allt kan hända i Strömsund, men målet är att gå vidare till VM, säger Ove Ledström.
Bakom Ove Ledström tog sig även Niklas Kallin Svensson vidare till Strömsund med en sjätteplats. Ett tag såg det ut som att det skulle bli skiljeheat om de två sista platserna till Challenge. Niklas Kallin Svensson, tyske Max Niedermaier och österrikaren Harald Simon stod alla på nio poäng. Men då hände det som inte får hända. Isen närmast innermarkeringen i första sväng höll inte.
Efter juryöverläggning kom beskedet att Niklas Kallin Svensson och Max Niedermaier gått vidare, tack vare varsin heatseger i grundomgången. Harald Simon hade ingen heatseger ,och det missade avancemanget till Challenge är en stor missräkning för österrikaren. Samtidigt får Simon skylla sig lite själv, då han bland annat slarvade bort en heatseger mot finländaren Timo Kankkunen.
Men Harald Simon lär nog komma till GP-serien i alla fall, då han blir svår att förbise i utdelningen av de sex permanenta wild carden.
Men Niklas Kallin Svensson var glad – delmål ett var avklarat. 25-åringen från Örnsköldsvik visade att han klivit upp på en annan nivå i åkningen.
– Så är det, framförallt är man inte lika spänd som innan. Nu vet man var man står och gör bara sitt bästa i varje heat. Sedan har jag väl bytt däckmaterial också, och åker inte på skitgrejer, utan är det dåligt så byter jag, säger Niklas Kallin Svensson.
Men nöjd är inte Öviksonen än.
– Nej, jag tycker jag borde kunnat ha tagit ett par poäng till. Men det var skönt att det inte bli omkörning, säger han.
Tidigare VM-föraren och hemmasonen Per-Anders PA Lindström körde ihop sju poäng, och står som banreserv i Strömsund.
Debuterande Martin Haarahiltunen gjorde en klart godkänd debut i dessa sammanhang, men räckte inte till för att vara med och hota på allvar.