Vädrets makter har växlat inställning. Nu ställer de upp för Målilla MK.
Förberedelserna inför SM-finalen i isracing på G&B Arena nästa lördag (21 januari) pågår för närvarande dygnet runt. Med gott resultat.
– Isen är på gång. Jag var på banan sent i eftermiddags. Vi har fem centimeter redan, konstaterar Jörgen Kling optimistiskt.

SMisen
Just nu spolas det för fullt på G&B Arena i Målilla. Tjockleken på isen är redan fem centimeter. Foto: ROGER HULTGREN

Eftersom vintern varit kolossalt mild så här långt förefaller det tveksamt om det verkligen går att spola upp en bra naturisbana så långt söderut som Målilla, men i nuläget ser smålänningarna ut att gå i land med uppgiften. För tillfället är det tre minusgrader i Måilla. Spolningsarbetet pågår oavbrutet sedan ett par dagar tillbaka. Ansträngningarna har så här långt gett effekt. Jörgen Kling, som är klubbchef i Målilla MK, skrev för några timmar sedan på Twitter att tjockleken på isen redan är fem centimeter.
Har man kommit så långt i det här läget borde det dubbla vara inom räckhåll inom ett par dagar.
Där någonstans, kring tio centimeter, har vi minimum ungefär. Rekommendationen är cirka 15 centimeter, men givetvis går det att nöja sig med något tunnare is.
Den positiva utvecklingen när det gäller ismakeriet på Dackarnas GP-stadion går att kombinera med en annan god isracingnyhet. Tidigare idag avverkades SM-kvalet. Bollnäs MK tog på eget initiativ över värdskapet och såg till att kvalet – som blev uppskjutet förra helgen – kunde genomföras i eftermiddags. Segrade gjorde hemmaföraren Tobias Åström på 13 poäng. Tvåa och trea blev far och son Olsén från Strömsunds MC. Eller mer exakt Hans-Olov och Jimmy. Hans-Olov tog 13 poäng och Jimmy 10 poäng. Den senare fyller 16 i år, körde upp för licens för bara en vecka sedan och kommer att bli en färgklick i finalen i Måilla. Efter några vintrar när löftet enbart fått träna, i väntan på att få åldern inne, är det äntligen dags för honom att kasta sig ut i hetluften.
Fast så ska vi kanske inte uttrycka oss i det här läget.
Hetluft är absolut det sista av allt Målilla MK önskar just nu.
Ytterligare fem förare kvalade in till finalen via dagens tävling på Eriknäsbo motorstadion. Närmare bestämt Viktor Svensson, Bollnäs MK (10 poäng), Daniel ”Sid” Johansson, ÖMK Rundbana (10), Jimmy Muckenhirn, Strömsunds MC (10), Andreas Bergström, Ulvarna SF (10) och Joakim Plyhm, SMK Gävle (10). De följdes av Daniel Isaksen, Bollnäs MK (9) och Fredric Westholm, Strömsunds MC (9) vilka blir finalreserver.
Dagens dåliga nyhet: elitserieomgången på onsdag (18 januari) i Gävle är inställd på grund av isbrist.