Att få träna med de bästa ger också egen utveckling. För den svenska isracingeliten som nyligen genomförde närmare tio dagars träningsläger i Ryssland var det en perfekt start på säsongen.
– Det var mycket värdefullt att åka dit, speciellt för de unga killarna, säger svenske ledaren Peter Jansson, som var en av krafterna bakom lägret.

Daniel Henderson, Jimmy Olsén, Niklas Kallin Svensson och Stefan Svensson var gänget som drog iväg till ryska Kumertau (60 000 invånare) nyligen. Nu är de hemma igen. Och ett stort antal erfarenheter rikare.
– Det var väldigt professionellt, och ett jäkla tempo på heaten. Dessutom fick våra killar stor hjälp av de ryska killarna med inställningar, mycket när det handlar om fjädringen, säger Peter Jansson.
Bland de ryska förarna återfanns bland annat regerande världsmästaren Danil Ivanov, åtta-faldige världsmästaren Nikolaj Krasnikov, 2004 års världsmästare Dmitrij Bulankin, 2003 års världsmästare Vitaly Khomitsevich, VM-silvermedaljörer som Dimitri Koltakov och Igor Kononov och stabila toppåkare som Sergey Makarov, Sergey Karasintsev och Eduard Krysov. Kort sagt. Hela den ryska eliten var på plats.
– Det var bättre startfält än i en VM-final, sa Peter Jansson.
Hur skötte sig då de svenska åkarna?
– Jag tycker att de skötte sig väldigt bra. De krigade på och lyfte sin åkning undan för undan. Det var kanske lite mycket respekt i början för de ryska stjärnorna, men det avtog efterhand. Flera av dem hade bra starter. Det ska bli intressant att se hur de kör när de kommer hem till den svenska konkurrensen, säger Peter Jansson.
Att fyra svenska isracingförare blir inbjudna av ryssarna, till deras elitläger med Team Russia, är unikt. Och det är en frukt av en längre tids goda relationer mellan de svenska och ryska åkarna. Det fanns även kompetenta ryska instruktörer på plats i form av Reis Mustafin och Ivan Ivanov (Danil Ivanovs storebror, red anm).
– Ryssarna är väldigt intresserade av Sverige ska få fram nya duktiga förare, säger Peter Jansson, som också har en stor del i tillkomsten av lägret.
Lägret hade dock inte varit möjligt utan hjälp från Svemo och den svenska Serieföreningen för track racing.
– De stöttade på ett enormt sätt. Svemo får mycket skäll och många gnäller på dem, och det är jag ganska less på att höra. Men det här hade det inte gått att genomföra utan deras hjälp, och detsamma med Serieföreningen som stöttade till 100 procent, säger Peter Jansson.