Mitt i högsommarvärmen dyker det upp en glödhet nyhet i Målilla – gällande nästa vinter.
Succéarrangemanget i januari, när 3500 åskådare såg den nordiska finalen i isracing på G&B Arena, gav Målilla MK luft under vingarna. Nu tar klubben sats mot nästa vinter och mot ett ännu större mästerskap.
Smålänningarna har valt att söka värdskapet för 2012 års EM i isracing.

Får Målilla MK evenemanget blir det dessutom dubbel ranson. När det gäller EM avgörs alltid semifinalen och finalen på samma plats inom loppet av två-tre dagar. 2012 års upplaga har exakt samma utformning. Den utsedda arrangören är således garanterad två tävlingar av allra högsta karat.
Det är precis vad dackeklubben är ute efter.
– Ska vi arrangera isracing igen ska det vara en tävling av absolut världsklass, klargjorde sportchefen Jörgen Kling i samband med den succéartade NM-finalen på G&B Arena i januari. I och med att vintern var så kylslagen och snörik tog som bekant smålänningarna chansen att spola upp sin praktfulla arena och arrangera den första isracingtävlingen i den här delen av landet på flera årtionden.
Satsningen visade sig bli en fullträff. Klubben överrumplades av publikinvasionen. Starten fick skjutas upp eftersom det uppstod långa bilköer när de upplogade parkeringsytorna inte räckte till. Mer än 3500 personer såg Per-Anders Lindström bli nordisk mästare och kamma hem sin första individuella titel.
Det tudelade EM-arrangemanget har alla möjligheter att bli en lika stor framgång. En ansökan har gått iväg till det europeiska motorcykelförbundet (UEM). Ärendet behandlades av Svemos verkställande utskott dagarna innan midsommar. Förbundet tillstyrkte smålänningarnas framstöt med ett förbehåll: Målilla MK måste presentera en tydligare budget eftersom delar av den som bifogats till ansökan ansågs något otydlig.
EM i isracing återupplivades 1999. Mästerskapet hade i det läget legat i träda ända sedan 1965. Varje gång EM ägt rum har det stått en rysk förare överst på prispallen. Med ett undantag. Österrikaren Franz Zorn blev europamästare i polska Sanok för tre år sedan (2008). Det var också senaste gången EM avgjordes utanför Rysslands gränser. I vintras hölls EM på Stroitelstadion i Togliatti. Junir Basejev korades till europamästare. Fredrik Olsson från SMK Gävle blev bäste svensk på nionde plats.
EM har oftast avgjorts på rysk is på grund av att det funnits alltför få villiga arrangörer. Målillas ansökan är säkert mycket välkommen i UEM:s högkvarter i Rom. Att lägga isracing-EM i västeuropa har varit en långvarig önskan. Mycket talar för att makthavarna tar vara på den här möjligheten och placerar 2012 års EM i Småland.
Därmed är det verkligen bäddat för en het vinter i Målilla.
Ja, under förutsättning att det blir en kall vinter förstås.