Nu är det spikat.
Målilla MK har tackat ja till att arrangera SM-finalen i isracing kommande säsong. Finalen körs på G&B Arena lördagen den 21 januari.
– Oj då, redan i januari. Det var tidigt på säsongen, tycker regerande mästaren Per-Olov ”Posa” Serenius spontant.

Posa_Serenius
Posa Serenius får i vinter försvara sitt SM-tecken i Målilla. Det är klart att nästa års SM-final körs på Dackarnas hemmaarena lördagen den 21 januari. Foto: PER GUSTAFSSON

Efter en långvarig tradition med SM-finalen i isracing på Studenternas IP i Uppsala flyttades mästerskapet inomhus förra vintern till ABB Arena i Västerås. Tragiskt nog förmörkades hela arrangemanget av Peter Koijs dödsolycka några dagar tidigare i samband med en öppen inbjudningstävling i samma arena. ”Posa” Serenius knep sin 21:a individuella SM-titel, men allas tankar fanns hos deras förolyckade förarkollega.
SM-finalen var tänkt att bli en fest, men kändes som ett nödvändigt ont.
Därför är det fullt försåeligt att arrangören Hammarby Speedway avstått från en uppföljare säsongen som kommer. Hammarby har övergivit konceptet med inomhusgalor och lägger allt krut på sin elitserieomgång. Regerande mästarna är värdar den 10 januari och är inställda på att köra matchen på Gubbängens IP i Stockholm.
I och med Hammarbys reträtt vore det mest naturliga att flytta tillbaka finalen till Uppsala. Det är där den hör hemma. Men det är inte möjligt. Beprövade finalarrangören Funbo MS har fullt fokus på VM-finalen 31 mars-1 april. Klubben har ingen chans att hysa SM-finalen också. Tiden är för snäv och organisationen alldeles för hårt ansatt.
Så nu blir det istället en helt ny lösning.
SM-finalen hålls på G&B Arena i Målilla lördagen den 21 januari.
Race MC-sport avslöjade i nummer 16 – som kom i förra månaden – att smålänningarna fått en förfrågan. Förra vinterns NM-final i Målilla blev en stor publik framgång (3 567). Det känns därför lockande att prova samma koncept igen. Vilket även klubben tycker. I helgen höll Serieföreningen sitt höstmöte i Norrköping. Då blev det klart att NM-succén följs upp med 2012 års SM-final.
Under förutsättning att det blir en kall vinter igen vill säga.
Eftersom det rör sig om naturis behöver Kung Bore göra sitt.
Det tidiga datumet beror på att säsongens internationella tävlingskalender är ovanligt knölig. Det körs VM-kval 14 respektive 28 januari. Sedan väntar en månad i Ryssland med individuella VM-finaler och lag-VM. Först i mars går det att köra inhemska tävlingar med alla de bästa och då är det samtidigt fullt upp på kontinenten.
Enda luckan som erbjuds är således veckoslutet man nu bestämt sig för.
När vi vidarebefordrar nyheten till titelhållaren Posa Serenius konstaterar han först att finalen ligger väldigt tidigt. Därefter undrar han om den inte kolliderar med något annan tävling. När så inte är fallet köper han den här lösningen utan större prut.
– Det är synd att vi inte kan köra på konstfruset, anmärker veteranen så smått, men det är endast en smärre invändning.
– Jag åkte NM-finalen där nere förra vintern (fjärde plats). Då var det inga problem med isen i alla fall.
Men som sagt. Det får inte bli för milt. Än så länge är inte Sverige särskilt vinterlikt. I nuläget verkar det dröja innan dalabon Serenius kan påbörja träningen inför stundande säsong. Förra året var han och Stefan Svensson och åkte två helger i följd i ryska Blagovesjtjensk, men nu ser det inte ut att bli någon uppladdning österut.
Posa igen:
– Stefan har sagt att han inte har tid att åka till Ryssland. Han har så mycket att göra hemma. Det verkar inte bli något för min del heller. Vi har inte fått någon inbjudan.
Är det en stor nackdel att missa några veckors ryssträning?
– Tja, jag vet inte vad jag ska säga. Visst är det en fördel att komma dit och åka. Jag har alltid tyckt att det varit bra. Men nu är det som det är. Man får försöka komma i gång här hemma istället. Blir det bara kallt kan vi förhoppningsvis spola upp i Gävle så fort som möjligt. Det är viktigt att få åka en del före VM-kvalet.