Tumfrakturen som inträffade vid träning i Östersund var exakt så besvärlig som tysken Günther Bauer hade befarat.
Bauer har insett det orealistiska i att skadan ska hinna läka på bara några veckor. Han har därför bestämt sig redan nu.
39-åringen har valt att dra sig ur VM-kvalet i ryska Lukhovitsy sista helgen i januari.

Svensson and Bauer
Günther Bauer och Stefan Svensson på startlinjen i Inzell förra vintern. I år blir det ingen VM-duell dem emellan. Bauer har hoppat av VM på grund av tumskadan han ådrog sig i Östersund. Foto: LARS SCHRÖER

Skadan på vänstertummen uppstod i slutet av tyskens träningsvistelse på Östersunds motorstadion. Han skulle runda av träningsdagarna med ett avslutande däcktest. Dessvärre bar det sig så illa att den tidigare VM-tvåan från Bayern kraschade och gjorde sig illa i handen.
Tummen gipsades i Östersund, men Bauer fick rådet av de lokala läkarna att undersöka skadan närmare när han kom hem till Tyskland. I torsdags i förra veckan uppsökte han specialmottagningen i Vogtareuth. Utlåtandet på kliniken var dystert. Frakturen är på tumleden längst in mot handflatan. Skadans art bedöms som komplicerad och läketakten är tråkigt nog relativt långsam.
– Om inget medicinskt mirakel inträffar kan jag rimligen inte röra på handleden förrän om fyra veckor, förklarar Günther i intervju med tyska facktidskriften Speedweek och konstaterar direkt vad det innebär:
– Om fyra veckor är vi redan framme vid VM-kvalet. Jag ser ingen vits i att ställa upp om jag inte är riktigt hel. Under de närmaste fyra veckorna kan jag inte göra ett dugg. Därför tvingas jag med tungt hjärta avstå från min VM-start. Kliver jag in i ett VM måste jag vara i toppform. VM är inte betjänt av förare som nästan är halvdöda. Det skulle helt enkelt vara meningslöst.
Men Bauer ser inte hela säsongen som bortkastad bara för att han missar individuella VM. Även om röntgenbilderna påvisade att frakturen är komplicerad och riskerar att bli en utdragen historia hoppas han på en återkomst framåt februari.
– Jag är säker på att jag lagom till lag-VM (25-26 februari) kommer vara såpass återställd att jag kan göra comeback. Jag ska även åka EM i Assen där jag redan är direktkvalificerad för finalen. Sedan har jag tackat ja till Berlins internationella inbjudan i mars. Det blir min enda tävling för året i Tyskland, säger Bauer.