Två kalla vintrar i följd har bäddat för isracing på Avesta motorstadion. Förra säsongen kördes det hela fem tävlingar.
Men i vinter blir det ingen alls.
Masarna har insett det omöjliga i att producera en naturisbana till Santa Cup den 28 december – i och med det milda vädret – och har valt att ställa in sin deltävling. Vilket även Örnsköldsvik och Gävle valt att göra. Santa Cup uteblir helt och hållet.

Flyktman_Bergström
Förra vintern var det vita vidder på Avesta motorstadion. Då kördes det fem isracingtävlingar på arenan. Bland annat par-SM då Masarna ställde upp med ett eget lag i form av Tommy Flyktman (till vänster) och Andreas Bergström. Men den här vintern blir det inga isracingtävlingar i Avesta. Foto: PER GUSTAFSSON

Det blir ingen isracing på anläggningen vid Dalälven senare under säsongen heller. Klubben kommer inte att spola upp någon is även om det skulle slå om och bli väldigt kallt.
– Det ser ju inte ut att bli någon vinter, konstaterar Masarnas kassör Roger Uppgård och bekräftar att isracingplanerna är skrinlagda. Deltävlingen i Santa Cup, som skulle hållas onsdagen den 28 december, har utgått ur programmet.
– Det krävs sju dagar då det är kallt för att spola upp en åkbar is. Och det arbetet hade vi behövt att vara i gång med denna veckan egentligen. Nästa vecka blir det svårt att hitta krafter som är villiga att hjälpa till. Det är alltid svårt att få ut folk så nära jul. Därför har vi tagit det här beslutet, förklarar Roger.
Dalagänget bestämde sig redan i förra veckan. När långtidsprognoserna inte utlovade något radikalt väderomslag såg man ingen mening i att sitta och hoppas in i det längsta. Det är bara att konstatera att de två senaste fimbulvintrarna nu följts av en mild, regnig och grön historia. Förra året var det ypperliga förutsättningar. Från november till mars var termometern knappt över nollstrecket en enda gång. I år har det ännu så länge varit rena rama motsatsen.
– I december har vi haft en enda natt när det varit tänkbart att spola, påpekar Roger uppgivet.
I och med att Masarnas Santa Cup-tävling går i stöpet låter klubben bli att spola upp någon is överhuvudtaget i vinter. Det kvittar om januari blir den kallaste månaden i mannaminne. Roger och den övriga staben tänker inte lägga några timmar på att försöka få till någon isracing på Brovallen på andra sidan nyår.
Det blir ingen isracing i Avesta den här säsongen. Punkt slut.
– Santa Cup är ju den tävling som ekonomiskt är den bästa. Nu när den inte blir av faller lite av idén med att spola upp is. Att göra i ordning banan senare i vinter, för kanske bara en enda tävling, är inte så meningsfullt. Det är svårt att få ekonomi i en enda match, menar Roger och tar återigen upp svårigheten att samla ihop frivilliga som gärna drar sitt strå till stacken:
– Vi behöver vara ett antal för att klara av jobbet som krävs. Som det är nu blir det bara några stycken som får slita. I dagsläget har vi ingen personal som går på arenan heller. Det hade vi förra året och även året innan det.
Gällande Santa Cup är det klart att hela upplagan blir inställd. Övriga två arrangörer, ÖMK Rundbana och SMK Gävle, hade telefonkontakt igår kväll. Då bestämdes det att även deras tävlingar utgår och att cupen fryser (!) inne. Örnsköldsvik har spolat upp grundis på Nya Kallehov, men har ingen snö till säkerhetsvallarna. I Gävle är det lika illa som i Avesta. Grått, blött och plusgrader.
Men i Örnsköldsvik är man beredda att ta nya tag.
– Vi pratade ihop oss på vårt styrelsemöte och bestämde att vi ska köra en internationell inbjudan innan VM börjar första helgen i februari. Vi kommer att jobba med det istället, berättar ordföranden Nils-Erik Lindström.