Bara ryssar – och så Robert Henderson!
Andra VM-dagen i ryska Ufa – och tillika årets andra finalhelg av totalt fyra – slutade med Robert Hendersons största framgång hittills.
Det färska finalinslaget från Sverige tog sig, som enda västuropé, till semifinal. Ett härligt resultat förstås, men blev en hårdhänt slutrefräng för honom. 23-åringen dundrade omkull på sista varvet. Efter diverse omplåstring gick han omtumlad tillbaka till depån.

 

Robert Henderson
Trots att Robert Henderson tagit sig till VM-finalserien för första gången i karriären visar han ingen respekt för motståndet. Robert presterade idag sin bästa VM-tävling hittills. Han kom åtta i Ufa och var faktiskt enda västeuropé som avancerade till semifinal. Foto: PER GUSTAFSSON

Den sörmländske VM-nykomlingen har kommit på tionde, tolfte och 14:e plats i de tre inledande tävlingarna i årets finalserie. Sistnämnda placering fick han med sig igår när mästerskapet fortsatte i Ufa i Uralbergen efter förra helgens start i Moskvaförorten Krasnogorsk. Under gårdagen hade han tre nollor samt ett fall i tredje omgången. Ett facit han garanterat var missnöjd med efter sina lovande takter för en vecka sedan.
Men idag var det en helt annan Robert Henderson som rullade ut i solskenet.
Nu visade han rejäl pondus och ägde både en grym beslutsamhet och en härlig fart.
Den klara förbättringen satte rejäl prägel på poängprotokollet. Svensken fick med sig fem poäng från sina första tre heat. Redan i det läget parkerade hammarbyiten på en semifinalplats ihop med VM-seriens sex ordinarie ryssar och deras landsman Dimitrij Bulankin som i egenskap av banreserv hoppade in i tävlingen efter wild cardet Stefan Svenssons återbud. Stefan vurpade i lördagens tävling – och fick sy några stygn i ögonbrynet – och var inte i skick att delta i söndagens avdelning.
För VM-seriens blågule debutant gällde det att besegra rätt förare i grundtävlingens resterande heat och därigenom behålla sin plats bland topp åtta. En svår uppgift givetvis, men den visade han sig vara mogen att klara.
I dagens 13:e heat hade han finländarna Antti Aakko och Mats Järf emot sig. Första kurvan blev tajt. Järf gick ut en bit för att stänga vägen för sin nordiske rival. Kollisionen var oundviklig. Sekunden senare låg vår 23-årige friskus i balarna. Fallet var dock lindrigt och det kändes ännu bättre när Järf ansågs som vållande och blev utesluten. Sörmlänningen tog dessutom tillvara på omstarten på bästa sätt. Han utförde sitt bästa VM-finalheat hittills. Han var efter Aakko i starten, men plockade meter efter meter genom att jobba stenhårt på innern – och ut på sista varvet var han förbi.
I det 17:e heatet väntade en ny duell av samma typ. Nu gällde det att betvinga österrikaren Harald Simon. Även det gick vägen. Den svenske uppstickaren låg i och för sig jämsides med österrikaren flera gånger, och förlorade svängrum på grund av framförvarande Sergej Karatjentsev, men det löste sig till slut.
Robert kom på så vis upp i åtta poäng och snöt åttonde och sista semifinalplatsen mitt framför ögonen på Simon. I första semifinalen väntade regerande världsmästaren Nikolaj Krasnikov, Dimitrij Koltakov och Eduard Krysov. Som väntat var den ryska väggen ogenomtränglig. Men Hammarbys färske svenske parmästare var som ett plåster på Krysov. På sista varvet valde han att satsa allt på ett kort. Han tog i allt han kunde – och kraschade på bortre raksträckan. Slutgiltiga åttan låg kvar ett tag, och det kallades in ambulans på banan, men han kom så småningom upp på benen och tog sig till depån av egen maskin.
Det bländande resultatet i Ufa innebär att Robert ligger totalt på tionde plats (20 poäng) när VM nått halvtid. Två deltävlingar återstår. Nästa är i Assen i Holland 16-17 mars och sedan vankas det avslutning på Studenternas IP i Uppsala 31 mars-1 april.
I topp ligger titelhållaren Nikolaj Krasnikov. Ufa är lika med hans hemmabana. Det blev dubbla triumfer för honom i helgen. Söndagens seger bärgades sedan han tagit sig förbi Dimitrij Khomitsevich i finalen. Tack vare att det blev full pott i Ufa gick han förbi svåraste utmanaren Danil Ivanov i sammandraget och har två poäng till godo till huvudrivalen.