Med någon meter kvar till mållinjen blev Robert Henderson passerad av Dimitrij Khomitsevich.
Så nära var Robert sin första rysskalp i VM. Men totalt sett blev det ett miserabelt lag-VM för Sverige i ryska Togliatti.
Svenskarna hamnade på en undanskymd femte plats. Bortsett från diskningen för tre år sedan i Inzell (2009) har vårt blågula lag aldrig placerat sig så här dåligt förut.

 

Henderson_Ivanov
Robert Henderson, tog 21 poäng, i helgens lag-VM i Ryssland. Här ser vi Robert ihop med hemmaföraren Danil Ivanov. Nästa vinter kan de bli lagkamrater i Mega-Lada Togliatti. Ryssarna har erbjudit svensken ett ligakontrakt till nästkommande vinter. Foto: PER GUSTAFSSON

Sverige tog 32 poäng på två dagar på Anatolij Stepanovs-stadion i Togliatti. Robert Henderson, debutant i lag-VM, stod för 21 av dem. Hans garvade landslagskamrat Stefan Svensson för resterande 11. Reserven Per-Olov ”Posa” Serenius åkte inget alls. Posa kände på träningen att Robert och Stefan var mycket snabbare än han själv. Veteranen såg ingen mening i att hoppa in i något enstaka heat. Det hade varken gjort till eller ifrån.
Tyvärr räckte inte den svenska skörden långt. Det blev bara en femte plats bakom Ryssland (59), Österrike (44), Tjeckien (37) och Finland (35). Placeringsmässigt har Sverige aldrig någonsin gjort en lika dålig tävling i mästerskapets 33-åriga historia. Det blev förvisso en jumboplats (sjua) i tyska Inzell för tre år sedan, men den gången ströks Posas poäng i efterhand sedan det visat sig att hans blodtrycksmedicin innehållit ett dopningsklassat medel. Eftersom Gävleåkaren saknade nödvändig dispens blev han avstängd resten av säsongen. Laget blev fråntaget hans poäng och föll från fjärde till sjunde plats i den reviderade resultatlistan.
Nu var det ingen sådana förvecklingar med i bilden.
Det svenska laget räckte helt enkelt inte till. I lördagens ymniga snöoväder var agerandet för reserverat. Något som Günther Bauer (Tyskland) och Harald Simon (Österrike) drog fördel av genom att hitta luckor förbi vår blågula duo.
Söndagen bjöd dock på en välkommen uppryckning. Då besegrades både Tjeckien och Holland. Svenskarna hade därutöver en femetta på gaffeln mot Tyskland, men Stefan fick ett kast på innern och slungades rakt över isen och brakade in i skyddsbalarna. Han klarade sig utan skråmor, men två dyrbara poäng gick till spillo. Stefan hade överhuvudtaget jobbigt att göra sig själv rättvisa. Ögonskadan han råkade ut för i Ufa för två veckor sedan spelade nog in till viss del, men det är bara att konstatera att ångermanlänningen inte alls är i samma slag den här vintern som ifjol och framför allt i förfjol.
Roberts facit var betydligt bättre. Individuellt var det bara tre förare, Antti Aakko, Harald Simon och Danil Ivanov, som tog fler poäng än han. I synnerhet söndagens kraftmätning med Ryssland bevisade hur mycket 23-åringen gått framåt det senaste. Han var faktiskt före sjufaldige världsmästaren Nikolaj Krasnikov i något varv och var en hårsmån från att klå Dimitrij Khomitsevich. Hade det inte varit för Dimitrijs grymt snäva inner i sista kurvan skulle svensken tillfogat ryssarna deras blott andra poängnederlag under hela helgen. Men det fräcka spårvalet, som faktiskt innebar att hemmaföraren var innanför innermarkeringen med hela cykeln, betydde att han tog sig om precis innan mållinjen.
Att ryssarna var imponerade framkom i eftersnacket.
Robert fick en förfrågan om att stanna en vecka till och köra nästa omgång i ryska superligan. Den omgången arrangeras just i Togliatti. Men då har han som bekant SM-finalen hemma i Eskilstuna att inrikta sig på. Fast det kan bli rysk ligan för honom nästa säsong istället.
– Robban har erbjudits ett kontrakt med Mega-Lada Togliatt till 2012-13, avslöjar teamansvarige Peter Jansson och betecknar anbudet som ”riktigt stort”.