VM-kvalet i polska Sanok körs inte förrän i morgon kväll, men mycket går redan att slå fast.
Exempelvis att det inte bara är Rysslands två bästa förare, Nikolaj Krasnikov och Danil Ivanov, som anlänt. Duon har även tagit med sig värsta bistra rysskylan. Å andra sidan. Det får vara hur kallt det vill. Sveriges nya hopp Robert Henderson, 23, är het.
– Jag kan inte vara i bättre form, menar han efter fredagens träning.

Robert Henderson
Robert Henderson gjorde entré i Sanok i ny tävlingsmundering. Fredagens träning inför morgondagens kval hölls i bister kyla. Men både Robert, och Fredrik Johansson, bjöd på lovande takter. Det kan bli en isracinglördag i Polen med blågula förtecken. Foto: PER GUSTAFSSON

Lördagens kval till isracing-VM avhålls på tre platser: Sankt Johann (Österrike), Lukhovitsy (Ryssland) och Sanok (Polen). Race Magazine är på plats i den sistnämnda orten som ligger i Polens sydöstra hörn en bit upp på ryggen av Karpaterna. Från det här kvalet går fem man vidare till VM-serien som startar om en vecka i Krasnogorsk i Ryssland. Två svenskar kör på den höglänta skridskobanan. Båda är från Hammarby. Närmare bestämt Robert Henderson och Fredrik Johansson. I tisdags kväll blev den här duon, tillsammans med skadade Per-Anders Lindström, svenska parmästare i Östersund. I morgon kväll är den svenska eliten utbytt mot ett motstånd av något vassare kaliber. Klubbkamraterna ska försöka nå topp fem i konkurrens med bland annat Danil Ivanov, Nikolaj Krasnikov, Grzegorz Knapp, Jan Klatovsky och Stefan Pletschacher.
Det blir tufft men långt ifrån omöjligt.
Under eftermiddagen genomfördes den obligatoriska träningen. Snacket fokuserades runt två saker. Banans utformning och den stränga kylan. Sörmlänningen Henderson behövde några varv för att hitta ett vettigt idealspår. Satsar man för fullt in i svängarna straffar det sig i andra änden av dem. Då sitter man som ett frimärke i isoleringsbalarna.
Vilket polacken Pawel Strugala gjorde när andra träningsgruppen tog sin premiärtur.
Robert franhöll efteråt att böjarna verkligen är mariga.
– Det är mycket avslagen som är svåra att få till. Det är sjuk skillnad mot banan uppe i Östersund. Här är kurvorna till och med trångare än i Strömsund. Ändå är det längre rakor, konstaterar han och påpekar förbryllat:
– Det som sagts till mig, i samband med dagens träning, är att jag kör f ö r fort. Hur konstigt det än kan låta. Så det gäller att få in det i huvudet, att tänka på att slå av lite tidigare för att få bättre utgångar. Det är just det som alltihop hänger på.
Även kylan kommer att bli en viktig faktor. Temperaturen låg en bit under tio minus i eftermiddags. I morgon kväll, när det är tävling, aviseras det att kvicksilvret lär sjunka nedåt 18-20 minus. Det i sin tur påverkar isen som blir spröd som maräng. Robert märkte under sina korta träningsintervaller att underlaget smulade sig till pulver och att det påverkade greppet.
– Det kändes lite otäckt när framhjulet släppte ett par gånger. Det studsade väldigt mycket. Trodde först att det kunde bero på däcken. Sedan pratade jag med Danil (Ivanov). Han konstaterade att isen var dålig. Arrangörerna hade tryckt aggregaten i botten. Nu när det blev så kallt har det gjort isen väldigt skör.
Samma förhållanden är att vänta i morgon.
Det kommer att bli en rysk kväll både vad gäller toppstriden och klimatet.
Men i ett kval är det inte seger som gäller till varje pris. Plats ett till fem är lika mycket värda.
Grejen är att hålla sig inom den kvintetten – och undvika onödiga poängmissar.
Robert kan intyga att han är vilt sugen att kvalificera sig för sitt livs första individuella VM-serie.
– Jag har tänkt på kvalet länge. Jag har längtat efter att komma hit. Nu äntligen är man här, säger han och det gnistrar verkligen om ögonen:
– Jag hoppas att jag åker härifrån som vinnare. Å andra sidan: det är inte hela världen om jag inte går vidare. Det här är tredje året jag kör in mig på hög nivå. Skulle det inte gå vägen i år är det bara att ta nya tag. Jag har ett par år framför mig att kvala.
Intrycket under träningen var positivt. Robban såg het ut. Enda faran är att han blir het i överkant.
Så rysskylan kanske kommer till nytta rent av.
* * *
Det blir ett flera sidor långt reportage från Sanok i årets andra utgåva av Race Magazine som kommer den 22 februari. Missa inte nummer 1 som nådde alla prenumeranter i onsdags. Tidningen innehåller flera sidor isracing. Bland annat ett inlägg angående den inställda SM-finalen: ”Här är besuten som måste tas till följd av fiaskot i Målilla!”