Allt fokus är på VM, men det betyder inte att övrig isracing ligger nere för tillfället.
Lite i skymundan körs en öppen internationell serie titulerad Golden Spike. Två deltävlingar är avklarade. Tre återstår. Nästa är i Norrköping om drygt en vecka (25 februari). 16 förare får åka. Elva av dem är klara. Bland annat årets tyske rookie Thomas Wiest – som leder serien totalt.

Golden Spike
Tyske nykomlingen Thomas Wiest (till vänster) är den verkliga knallen i Golden Spike. I premiären, i Weissenbach, slutade han trea efter Franz Zorn (i mitten) och Jan Klatovsky.

23-åringen från Allgäu i Bayern gör sin första vinter som isracingförare. Hans snabba utveckling är onekligen överraskande. När Golden Spike-serien inleddes sent omsider tredje lördagen i januari, i Weissenbach i Österrike, kom den tyske debutanten på tredje plats efter Franz Zorn och Jan Klatovsky. Tävlingen var blott hans tredje någonsin. Resultatet var således en sensation. Vinnaren Zorn var mäkta imponerad.
– Thomas är en jättetalang, menade den tvåfaldige VM-medaljören.
Föremålet för allt beröm var själv förvånad.
– Jag har så här inledningsvis till och med klarat mig från rivsår. Det hade jag inte trott. Jag är faktiskt lite stolt över mig själv, sa han.
Wiest gjorde dessutom om konststycket i deltävling nummer två som avgjordes i söndags. Även den här gången körde man i Österrike. Närmare bestämt i Heidenreichstein. Segern gick till Stefan Pletschacher, tvåa blev Antonin Klatovsky, trea Charley Ebner Junior och fyra nämnde Wiest. Tack vara andra raka toppresultatet gick nykomlingen faktiskt upp i sammanlagd ledning i Golden Spike-tabellen. En förstaplats han har goda förutsättningar att behålla även över nästa deltävling som körs nästa lördag (25 februari) på Kråkvilan i Norrköping. Eftersom lag-VM arrangeras samma helg i Togliatti i Ryssland kan exempelvis inte Pletschacher åka i Sverige. Pletschacher, som är totaltvåa i Golden Spike, bildar tyskt VM-lag ihop med Günther Bauer och Max Niedermaier. Däremot är Markus Jell anmäld till Ulvarnas tävling. Han ligger bara tre poäng bakom tyskarnas nye genombrottsman.
Men att Thomas Wiest ska hålla undan i långa loppet är svårt att tro. Efter dusten på naturisbanan i Norrköpings östra utkant väntar ytterligare två Golden Spikes-tävlingar. Båda är i Tyskland och körs på Sportpark Ostra i Dresden den 18 mars och i Wilmersdorf i Berlin den 25 mars. Då kommer startfälten vara av en helt annan kaliber. En förare som redan är klar för Berlin är lika med Per-Olov ”Posa” Serenius.
Startfältet till Vargarna Golden Spikes Race fylls på för fullt. I nuläget är följande elva man redo för start:
Per-Anders Lindström, Sverige
Charley Ebner Senior, Österrike
Thomas Wiest, Tyskland
Simon Gartmann, Schweiz
Joakim Söderström, Sverige
Markus Jell, Tyskland
Fredrik Olsson, Sverige
Fredrik Johansson, Sverige
Markus Birn, Schweiz
Charley Ebner Junior, Österrike
Andreas Bergström, Sverige