Det blev ingen EM-medalj för Robert Henderson i söndags.
Det blev en djupdykning i balarna, orsakad av tjecken Anton Klatovsky, rejäla smärtor i knä och lår – och en plats långt i resultatlistan.
Men chansen till revansch är redan här. I morgon och på lördag är det VM i Assen. Problemet är att Robban fortfarande lider av sviterna från kraschen i EM-finalen.

Henderson_Assen
Chanserna till en bra EM-placering spolierades av en krasch, men nu har Robert Henderson lagt förra helgen bakom sig. Nu ser han istället fram mot VM-finalen i Assen. Orosmomentet inför fredagens och lördagens allvar är att Robert har väldigt ont i högerknäet. Foto: LARS SCHRÖER

Isracingmästerskapen avlöser varandra i tät följd i holländska Assen. Efter förra helgens EM vankas det VM i de Bonte Wever. Eller DeSmelt-stadion som arenan hette innan anläggningen byggdes ut med ett större hotellkomplex. EM blev som bekant en svensk besvikelse. Våra främsta hopp, Per-Anders Lindström och Robert Henderson, var justerade och presterade därefter. P-A slutade tia. Han råkade ut för ett våldsamt fall kvällen innan i semifinalen och var inte mäktig att satsa i sedvanlig stil. Robban kom på 15:e plats. Han var, om möjligt, ännu mer blåslagen. Hårdföre tjecken Antonin Klatovsky prejade ut den raske VM-nykomlingen i balarna strax innan mål i finalens fjärde heat. Kraschen var våldsam. 23-åringen fick rejält ont. Han förmådde inte ens fullfölja finalen.
Tråkigt nog sitter smärtorna fortfarande i.
– Det känns inte jättebra inför det som komma skall, medger Robert som har två viktiga VM-deltävlingar framför sig i Assen i morgon och på lördag.
Det är högerknäet som är bekymret. Svensken undersöktes av sjukgymnast i tisdags. Undersökningen innebar dessbättre inga trista besked. Tvärtom lät det hoppfullt. Diagnosen som VM-finalisten fick var att inget verkade trasigt, att det sannolikt rör sig om något uttänjt ledband.
Men Robban övertygades inte helt av det positiva utlåtandet.
– Det känns som det är något problem med knäet. Det är jättesvullet och jag har svårt att gå. Någonting måste vara fel, misstänker han med tydlig oro i rösten.
Förhoppningsvis ger torsdagskvällens träning nytänt hopp. Efter ett månadslångt VM-uppehåll stundar nu andra halvan av finalserien. I form av två deltävlingar i Assen och två i Uppsala om två veckor (31 mars-1 april). Den blågule finaldebutanten ligger tia, men har förutsättningar att avancera åtminstone två placeringar. Nian Vitalij Khomitsevich var wild card i Ryssland och kör ingen mer final och till åttan Antti Aakko är det nio poäng.
Men en klättring uppåt förutsätter att sörmlänningen är hyggligt fräsch i kroppen.
Läget för dagen är i det avseendet inte det bästa.
Men i övrigt är humöret glatt i teamet. Torsdagen innebar födelsedagskalas. Mekanikern Andreas Westlund fyller 22 år idag. Han firades med bakelser. Det finns dessutom en rolig slutkläm på säsongen att se fram emot. Uppsala blir en härlig isracingfest. För första gången på 12 år körs det VM-final på svensk is. Robert har erfarenhet av en SM-final på Studenternas IP (2010). Han slutade sjua efter mycket frisk körning.
Hur stor fördel har du av att du åkt på Studenternas förut?
– Ingen alls. Det är två år sedan jag körde där och jag har sedan dess bara åkt till och från på banor med liknande utseende. Det är ingen fördel alls att jag kört där tidigare, resonerar Robban och verkar nästan skygga tillbaka lite grann.
En VM-framgång i Assen skulle definitivt innebära lite nytt råg i ryggen. Eller ännu hellre i knäet. Det är framför allt där han behöver ny styrka.
* * *
Race Magazine följer upp VM-finalen i Assen med ett stort reportage i nummer 3 som når våra prenumeranter på onsdag (21 mars). Tidningen är, precis som vanligt, späckad med isracing. Utöver VM-bevakningen har vi flera sidors uppföljning av SM-finalen i Eskilstuna och även en utförlig rapport från EM-helgen i Assen. Speedwaysäsongen står dessutom för dörren. I nya numret får ni träffa Peter Ljung inför GP-starten i Nya Zeeland om två veckor. I en lång och intressant intervju med Peter reflekterar han över GP-platsen som plötsligt hamnade i hans ägo, vad den betyder för hans karriär, hur hans förhoppningar ser ut och vad han anser om världsmästerskapet i stort. Plus en hel del annat. Missa inte den läsningen.