Ryssland fick på söndagen en ny nationell mästare i isracing.
Danil Ivanov, 25, erövrade sitt första ryska mästerskap någonsin när årets upplaga rundades av med andra finaldagen i Togliatti.
Danils guldinsats var av bragdkaraktär. Han kraschade i tredje omgången, stod över sina två sista ordinarie heat och lyckades i avgörandets stund vinna över sjufaldige världsmästaren Nikolaj Krasnikov i ett rent skiljeheat.

Ryska mästerskapen avgjordes den här gången i fyra separata finaltävlingar. De två förstnämnda finalerna kördes i Novosibirsk i julhelgen. Fortsättning följde sedan i helgen i Togliatti. Närmare bestämt på den magnifika speedwayarenan Anatolij Stepanovs-stadion. Överraskande nog resulterade den andra halvan i att Danil Ivanov vann sammanlagt och knep sitt första individuella ryska mästerskap. Danil vann lördagens tävling på maximala 15 poäng. En urladdning som grundlade totalsegern. Eftersom förarna bara behövde räkna tre av mästerskapets fyra finaler – och stryka sin sämsta insats – satte han hård press på skyhöge favoriten Nikolaj Krasnikov. Den sjufaldige världsmästaren var tvungen att ta minst 14 poäng under söndagen för att hamna lika med hemmaklubbens guldhopp. Trycket blev inte mindre av att VM-dominanten tappade en poäng direkt i första omgången till Pavel Tchajka.
Men det var även dramatiskt för Danil Ivanovs del. Efter en bra början på söndagen, med två raka heatvinster, gick allting fel i tredje framträdandet. En vild klappjakt på Igor Kononov slutade med att Danil körde omkull och faktiskt tvingades lämna banan i ambulans. Omtumlad, och säkert rejält blåslagen, valde han därefter att avstå sina två resterande heat. I och med fallet och tillhörande uteslutning var dagens resultat ändå hans sämsta i finalserien och det han automatiskt skulle plocka bort i totalsammandraget.
Medan Danil slickade såren erövrade Nikolaj Krasnikov treorna som krävdes för att vara kvar i guldmatchen. Vilket han klarade galant. När grundtävlingen var fullbordad, och huvudrivalernas tre främsta finaler räknades samman, hade båda 41 poäng. För att kora en mästare krävdes således särkörning.
Spänningen låg tät när duon stod sida vid sida för den avgörande tvekampen.
Skiljeheatet blev en grym thriller. Båda satsade våldsamt och var hela tiden på gränsen att gå överstyr. Och till slut gick det inte längre: Krasnikov försökte smita om utvändigt om konkurrenten, tappade fästet och kanade ut i balarna. Slaget var därmed över. En överlycklig Danil Ivanov kunde jubla över karriärens första individuella ryska mästerskapsguld.
Sammanlagd trea blev Dimtrij Khomitsevich (38 poäng) som i och med bronset tar plats bredvid Danil Ivanov och Nikolaj Krasnikov i det ryska lag-VM-laget. Alla tre är givetvis också klara för VM-kval. Det är även förarna som slutade fyra till och med åtta i totalsammanställningen. Det vill säga Igor Kononov (36), Sergej Karatjentsev (29,5), Vitalij Khomitsevich (29), Eduard Krysov (28) och Dimtrij Koltakov (27,5).
De halva poängen har sin förklaring i att två av lördagens heat i Togliatti slutade med dött lopp i kampen om andraplatsen.
Som kuriosa kan också nämnas att Nikolaj Krasnikov av någon anledning alltid haft svårt att vinna ryska mästerskapen. Han ståtar med sju raka VM-guld, men har enbart fyra inhemska mästerskapstecken. Det senaste från 2010.
Här är en video från det tolfte heatet i lördagens final i Togliatti. Förarna är lika med Danil Ivanov (blå), Nikolaj Krasnikov (gul), Dimitrij Bulankin (röd) och Dimitrij Khomitsevich (vit):