För svensken Robert Henderson stod SM-finalen i vägen.
Därför tvingades han tacka nej till att åka i ryska superligan i helgen.
Men för tysken Günther Bauer, 40, fanns inga hinder. Han kommer att hoppa in i superligans avslutande omgång i Togliatti och åka i Ufas lag ihop med  Nikolaj Krasnikov och junioren Igor Myshkovets.

Bauer
Günther Bauer debuterar i helgen i Rysslands superliga. Günther hoppar in i Ufas lag som ersättare för skadade Dimitrij Bulankin. Foto: PER GUSTAFSSON

För Bauer är matcherna kommande lördag och söndag lika med rysk ligadebut. Han blir ligans andra västerlänning. Österrikaren Harald Simon har haft kontrakt med Kamensk-Uralskij hela säsongen. Den forne VM-medaljören från Bayern fyller upp vakansen som uppstått i Ufas superligalag i och med att ex-världsmästaren Dimitrij Bulankin går skadad.
– Det är naturligtvis super att jag får den här möjligheten, säger Günther Bauer till tyska facktidskriften Speedweek.
– Men jag skulle behöva mer träning med tanke på mitt långa uppehåll, framhåller han.
Bauer ådrog sig som bekant en komplicerad tumfraktur när han tränade i Östersund i december. Läkningen har varit seg. Skadan kostade honom chansen att kvala in till årets VM-serie. Men än återstår en bit av säsongen. Det tänker den storväxte tysken ta tillvara på. Gångna helgens lag-VM i Togliatti var lika med hans comeback. Ringrosten gjorde sig påmind, men hans facit fördärvades främst av maskinproblem. 40-åringen gjorde två riktigt bra heat, bland annat när han körde om Robert Henderson och Stefan Svensson och säkrade oavgjort mot Sverige under lördagen, men annars var veckoslutet en besvikelse för honom. Söndagen blev en bedrövelse. Han sprängde motorn i sitt första heat och åkte på tre olika cyklar innan han överlät tyskarnas sista två heat till reserven Max Niedermaier. Dessförinnan hann det bli ett par svängar både på Dimtrij Koltakovs och Nikolaj Krasnikovs hojar, men resultatet blev magert (fyra poäng). Något annat var knappast att vänta. Chassit på Krasnikovs maskin är betydligt mindre än vad den skäggprydde tysken normalt åker på. Storleksmässigt kändes det som att han satt på en barncykel.
Förhoppningsvis har Günther bättre tur med materialet till helgen.
Han har tränat de senaste dagarna i Ufa ihop med Krasnikov och Koltakov. Träningarna kommer väl till pass i och med det långa skadeavbrottet. Målet är att prestera en bättre helg i Togliatti som ligaförare än vad som blev fallet som ankare i tyskarnas VM-lag. Tysklands sjätte plats var en lika stor besvikekse för dem som femte platsen var för Sverige.