Finlands främste isracingstjärna, 32-årige Antti Aakko, vann alla sina heat med mils avstånd och blev fullpoängare när han på lördagen vann de nationella mästerskapen i Seinäjoki. Finalen kördes på sjöis och fick blåsas av efter en krasch i det 16:e heatet. Eftersom det avbrutna heatet aldrig kunde köras om räknades ställningen efter 12 heat som slutresultat.

Aakko rules
Antti Aakko blev på lördagen finländsk mästare för åttonde gången. Han vann en rumphuggen final i Seinäjoki. Tävlingen fick brytas på grund av för dålig is. Foto: TOMI NEVANPERÄ

Nuvarande VM-nian Antti Aakko brukar vinna finska mästerskapen. Han kan inte mäta sig med Posa Serenius guldhög i Sverige, men har en respektfull samling med totalt åtta titlar. För lördagens tvåa Tomi Tani var silvret hans första finska medalj. Han förlorade endast en poäng och det var mot Aakko i det elfte heatet. Tani utvecklar sin fart och teknik oavbrutet.
Kampen om bronset fick avgöras genom lottning. Janne Vilponen och Harri Saari hade båda sju poäng och det fanns ingen möjlighet att hålla en särkörning. Saari var definitivt dagens stora överraskning.
På grund av varmt väder var isen i mycket dålig kondition. Den korta banan, på 250 meter, blev raskt sämre och sämre. Det var fullt med hålor, sprickor och vatten på isen. Tävlingen stoppades efter en olycka i heat 16. Janne Kastrens cykel träffade Timo Kankkunen i ryggen. Kastren skadade sin axel. Kankkunen undkom med några skrapsår.