En av världens mest mytomspunna extremendurotävlingar står för dörren. Idag inleds kvalet och på söndag kommer 500 förare att göra upp i huvudtävlingen. Det är dags för Erzbergrodeo 2018. 

Efter gårdagens Mitas Rocket Ride på Iron Giant är det idag dags för Blakläder Iron Road Prolog – kvalet som körs under två dagar och bestämmer vilka 500 förare som ska få starta i söndagens huvudtävling, Erzbergrodeo Red Bull Hare Scramble.

Ett av världens mest kända extremendurorace och stundtals också ett av de allra svåraste. Minns bara för tre år sedan, 2015, när samtliga toppförare fastnade i samma backe och tiden rann ut. De fyra tog sig med hjälp av varandra till slut upp och fick dela på segern.

Hela tolv svenskar tar chansen att köra tävlingen i år och störst förhoppningar ska vi förstås ha på Joakim Ljunggren, som gjorde det riktigt bra under just 2015. Vi har också extremexperten Magnus Thor till start och dessutom förre trialstjärnan Eddie Karlsson, som vi hoppas kan överraska.

Övriga svenskar som befinner sig i Österrike är följande: Patrik Sjöberg, Robin Gunnarsson, Niklas Dahlström, Tommy Dahlström, Stefan Jarveby, Fredrik Jarveby, Jonas Lou och Lars Nilsson.

 

Billy Bolt, Husqvarna, kommer som totalledare i WESS. Foto: Future7Media

 

Nytt för i år är också att tävlingen ingår i det nya WESS–mästerskapet, där britten Billy Bolt kommer med poängledning efter sin seger i portugisiska premiären Extreme XL Lagares. Men här kommer Bolt troligen få det tuffare. Inte mindre än fyra tidigare vinnare av tävlingen finns med i startlistan – den regerande mästaren Alfredo Gomez, Graham Jarvis och Jonny Walker, som vunnit tävlingen tre gånger vardera, samt den femfaldige vinnaren Taddy Blazusiak,

Huvudtävlingen körs som sagt på söndag, med start klockan 14.00, och går att följas live på Red Bull TV.