Den tredje deltävlingen av årets Knobby Swedish Youth Enduro Championship kördes i Östersund idag. Den första av tre dagar med enduro i Republiken Jämtlands huvudstad. Och det blev, som väntat, en både varm och dammig historia. 

• Halva USM–serien är nu avklarad i och med att säsongens tredje deltävling kördes under dagen. Tävlingen avgjordes på Gräfsåsen, strax öster om Östersund, där arrangörsklubben Fältjägarna EF har sina ordinarie träningsbanor. Två av de tre specialprov som kördes för ungdomsförarna kommer också att köras under helgens tävlingar i stora SM.

 

Ella Bengtsson van USM D1, närmast före Alicia Johansson och Emma Johansson.

 

• Förarmötet innan tävlingen handlade förstås delvis om brandrisken men glädjande nog kan vi konstatera att inga tillbud gällande brand rapporterades. Däremot tre skadade förare, som tvingades till lasarettet i Östersund. Dock inga allvarligare skador vad vi hört.

• Att det dammade kraftigt kom nog inte som någon överraskning för någon och framförallt var det på SP1, som gick över skotercrossbanan, som dammolnet låg tätt. Något bättre i skogen men det var ingen tvekan om att man hade fördel av att ligga först i spåret i respektive klass.

 

Hedvig Dahlberg fick rejält med motstånd men vann till slut i USM D2.

 

• I USM D1 saknades poängledaren Linnéa Åkesson, som tvingades stå över med skada. Istället kunde Ella Bengtsson ta segern, när hon också hade en tid som räckt till en tiondeplats i killarnas 85–klass.

• USM D2 såg länge en spännande fight mellan Hedvig Dahlberg och Matilda Ahlström, den sistnämnde kraschade dock på SP6 och tappade då över tio minuter. Dahlberg kunde till slut ta en enkel seger medan Ahlström fick trösta sig med sju av elva sträcksegrar.

 

Viktor Salomonsson var återigen snabbast i USM1.

 

• Viktor Salomonsson och Alvin Ceder fightades om segern i USM1, Salomonsson ledde efter det första varvet, Ceder tog över på det andra men Lycksele–föraren kom igen. Med ett prov kvar skiljde 17 sekunder och då ville Ceder lite för mycket, kraschade och tappade över två minuter. Trots det blev han klar tvåa.

• I USM2 kunde Arvid Modin hänga med Nisse Bengtsson hyfsat första varvet. Bengtsson hade dock mer att ge, ökade och var aldrig hotad när han tog tredje raka i klassen. Olle Häger hotade Modin om andraplatsen men åtta sekunder fattades till slut.

 

Nisse Bengtsson tog tredje raka i USM2.

 

• Max Ahlin fick efter två raka segrar den här gången ge sig i USM3. Men det var inte tvåan från de två första tävlingarna, Albin Norrbin, som slog till med seger. Istället tog mellanbror Appelqvist, Henrik, karriärens första triumf i stora USM–klassen. 13 sekunder fattades för Ahlin, som fick nöja sig med en andraplats. Norrbin slutade trea, ytterligare en knapp halvminut bakom, med USM–debuterande Max Erlandsson tätt bakom sig som fyra.

Fotnot: Mycket mer om USM, och stora SM, läser ni i nästa nummer av tidningen.