SM–säsongen närmar sig med stormsteg. Först ut är USM som kör premiären i Vimmerby nästa helg. Sedan väntar den stora SM–premiären i Falköping ett par veckor senare. En nyhet för i år är att Dam–SM flyttas från USM–tävlingarna till stora SM. Men så mycket till damer finns inte anmälda. Någonstans.

I samband med flytten av Dam–SM öppnades också en öppen damklass, för överåriga vid sidan om USM Dam, som kommer att fortsätta köras vid USM–tävlingarna. Detta för att flera damförare, enligt SM–samordnare Magnus Frändén, beklagat sig om bland annat för tuffa herrtävlingar (damerna körde tidigare Ladies Cup i samband med stora SM) och för dyrt med körkort.

Trots att det enligt Frändén från början var från damhåll det trycktes på om att flytta Dam–SM från USM till SM.

Men när anmälningstiden till USM–premiären i Vimmerby den 9 maj går ut idag finns inte en enda tjej anmäld i den nya öppna klassen. Faktum är att heller ingen dam finns anmäld i varken USM Dam 1 eller USM Dam 2.

Till SM Dam i Falköping, där det förvisso återstår femton dagar att anmäla sig, finns bara fem namn just nu.

– Man hör om damläger med en himla massa deltagare men tydligen är man inte intresserad av att tävla, skriver Frändén på SM–seriens hemsida och fortsätter:
– Kommer det tio damer till start i Falköping? Ja, det återstår att se. USM Dam dog innan det ens startade.