Nu börjar säsongen komma igång på allvar och det finns mycket att hålla koll på under påskhelgen. Vi summerar här tävlingarna som vi kommer bjudas på de närmsta dagarna och noterar bland annat SM–premiär i motocross, EM–tävling i Trial och över 160 anmälda till Hönsjakten i Enköping. 

SM–premiären i enduro är bara en vecka bort och ett gäng elitförare laddar upp med Hönsjakten i Enköping under morgondagen. Tävlingen arrangeras av Mälardalens EK och upplägget är originellt; Förarna får under fyra timmar fritt antal försök att köra ett så snabbt varv som möjligt. Varvet är mellan sex och åtta minuter långt och bara det snabbaste räknas alltså för det sammanlagda resultatet.

Prenumerera på Race Magazine från 49 kronor här!

Totalt finns 161 förare anmälda och i Elit-klassen noterar vi bland andra Albin Elowson, Pontus Högberg, Arvid Modin, Lucas Vågberg och Niklas Persson. En kvintett som samtliga kommer att vara med och slåss om medaljer i sina SM–klassen. 

Dam–klassen kan bli spännande den också, till start kommer nämligen både Hanna Berzelius och Matilda Huss. Den sjufaldige svenska mästaren Berzelius gör sin blott andra tävlingsstart för året, medan Huss kört på hela vintern i Östra Open efter höstens endurosuccé. Och Huss verkade få mersmak av enduron förra året. Hon är anmäld till nästa helgs SM–premiär i Tibro, som avgörs dagen innan det är dags för damernas MXSM–premiär, i Huskvarna. 

Med starten i Hönsjakten väljer Huss bort damernas EM–premiär i motocross, som avgörs i danska Fjerritslev under helgen med kval på lördagen och finaler på söndagen. Ett antal svenska tjejer vet vi kommer att komma till start i Danmark, dock har vi inte lyckats lokalisera någon startlistan och har inte koll på exakt hur många.

Förutom EMX Women körs också första rundan av EMX65 och EMX85, North west zone, och också där har vi ett gäng svenskar som tar chanser att mäta sig internationellt.

Men det som de allra flesta svenska crossförare sett fram emot under försäsongen är ändå tävlingen som avgörs på Saxtorp, hos Landskrona MK. Nämligen SM–premiären. Precis som under fjolåret kommer det att köras dubbla tävlingen under helgen, där MX1–, och MX2–klassen nu får sällskap av 125 U17.

I 125–klassen finns 68 anmälda förare, av vilka 40 efter ett tidskval alltså kommer ta sig vidare till de två finalheaten. 42 stycken, varav ett wild card, finns anmälda i MX1, vilket betyder att max två stycken försvinner under förmiddagen i det fall samtliga kommer till Saxtorp. I MX2 ryker en tredjedel, när 60 stycken efter tidskvalet ska bli 40 till eftermiddagens heat. Tävlingen kommer att kunna ses på MXSM’s YouTube-kanal för er som inte har möjlighet att finnas på plats.

Efter SM–premiären är det under måndagen, Annandag påsk, också dags för premiären i Sverige Cup, hos Arlanda MC. Där vi också kommer få se en inbjudningstävling för 85cc-förare. Totalt finns 91 förare anmälda till tävlingsdagen, 21 i 85–klassen, 15 i helt nya Sverige Cup Women och totalt 54 i Sverige Cup Open MX1/MX2. 

Prenumerera på Race Magazine från 49 kronor här!

I Estland, på Adrenalin Arena, körs med start idag årets tre enda deltävlingar i Supercross European Championship, där fransmännen Thomas Ramette och Charles Lefrancois får ses som favoriter i stora klassen. Förutom den körs också en 250–klass och en 125–klass, dock bara med nio respektive tre startande. Breal sous Monfort i Frankrike står vidare värd för årets andra EM–deltävling i trial, premiären lockade endast ett par svenska förare och vi har inte lyckats hitta någon startlista för att se hur många som kör i Frankrike.

Avslutningsvis kör förstås Monster Energy AMA Supercross Championship vidare, när serien nu tagit sig till Atlanta Motor Speedway. Där kommer man att köra ett dagsrace, vilket betyder att ”kvällsshowen” börjar redan klockan 21.00 svensk tid. Mer inför den 14:e deltävlingen av supercrossen kommer i ett separat inlägg.