Den norske rallyföraren Pål Anders Ullevålseter, KTM, körde in som trea i Marocko Rally. Vann rallyt gjorde portugisen Helder Rodrigues, Yamaha.

Den norske KTM-föraren Pål Anders Ullevålseter tog en tredjeplats i Marocko Rally. Foto: M. Maragni KTM Images

Marocko Rally är en fin uppladdning för Dakar Rally 2012 som går genom länderna Argentina, Chile och Peru med start den 1 januari i Mar del Plata, Argentina. Det blir den 33e upplagan av rallyt som för första gången har en max kubikgräns på 450cc för alla motorcyklar, efter att under 2010 och 2011 tillåtit större hojar men under vissa restriktioner.
Den slutliga segermarginalen för Rodrigues i Marocko, efter sex sträckor, stannade på 6 minuter och 25 sekunder och den polske KTM-föraren Jakub Przgonski körde in som tvåa.
Ullevålseter var mycket nöjd över sin tredjeplats.
– Att vinna sista etappen den sista dagen och vara trea sammanlagt är mer än vad jag hade förväntat mig. För mig är det en signal på att jag hittat farten för Dakar.
Fjärde- och femteplats togs av holländarna Frans Verhoeven, Sherco, respektive Henk Knuiman, KTM.
För den spanske KTM-fabriksföraren Marc Coma gick tävlingen inte som han hoppats på. Redan första dagen försvann Comas förhoppningar om en topplacering då han råkade ut för ett ovanligt tekniskt fel som kostade honom fyra timmars tidstillägg Det gjorde att spanjoren fick se rally i Nordafrika som en träning och finputsning inför Dakar.
Coma körde upp sig från en plats långt bak i kön till en slutlig tiondeplacering.
– Även om allt föll igenom för mig första dagen så har Marocko Rally tillåtit mig att avsluta mina förberedelser inför Dakar. Jag har kört två tävlingar på hög en nivå inom en 15 dagars period, så nu kommer jag att starta i det stora evenemanget med fullt självförtroende.
Med den andra stora tävlingen syftade KTM-föraren på Rally des Pharaons i Egypten som han vann. Det var Comas femte seger i rallyt då han tidigare vunnit åren 2005, 2006, 2007 och 2010.
Coma vann tre av sex sträckor tog hem den slutliga totalsegern. Det här var också spanjorens tredje start i ett VM-rally 2011 och han har därmed också vunnit de tre VM-rally han ställt upp i år.
Nämnas kan också att Rodrigues var tvåa i Egypten och polacken Przygonski trea. Lite överraskande kan man säga körde den danske KTM-föraren Jes Munk in som totalfyra. En perfekt uppladdning för dansken som kommer att ställa upp i Dakar Rallyt.