Albin Elowson verkar ha börjat prenumerera på andraplatsen. Och Oliver Nelson tog en rejäl revansch efter den tunga helgen i Spanien. Då fick vi se två svenska killar kliva upp på pallen när ungdomsklassen skulle sammanfattas under den första dagen av Portugals GP.

Både Albin Elowson och Oliver Nelson tog plats på pallen i ungdomsklassen, efter den första dagen av Portugals GP.
Både Albin Elowson och Oliver Nelson tog plats på pallen i ungdomsklassen, efter den första dagen av Portugals GP.

Han åker med ett riktigt gott självförtroende nu, Husabergsföraren Albin Elowson. För tredje VM–tävlingen i rad, och för fjärde gången totalt den här säsongen, klev han upp på pallen, efter den första dagen i Torres Vedras.

– Det rullar på bra just nu. Jag är stabil i min körning och det känns jättebra, sa Albin efteråt.

Åt segraren Jamie McCanney, oövervinnlig i Youth Cup nu vad det verkar, fanns ingenting att göra. Britten var snabbast på 11 av de 13 proven, gårdagens supertest inräknat.

Bakom McCanney och Elowson hade Oliver Nelson en hård kamp om tredjeplatsen med den italienska duon Davide Soreca och Dawid Ciucci. En kamp som Nelson till slut kunde gå segrande ur när han hade ett helt annat driv i åkningen än i Spanien senast.

– Det var mer lättkört här. Det vara bara att köra. Och jag visste att jag hade farten att vara med, sa en nöjd Nelson.

Jesper Börjesson slutade på en åttonde plats i klassen.

I juniorklassen började Robert Kvarnström med att krascha på första enduroprovet, men körde sen upp sig och låg på pallplats när ett varv återstod. Då strulade det till sig rejält för Avestakillen, som så många gånger förr den här säsongen.

– Jag böjde bakbromsskivan precis innan ett uthopp och sen längre fram när jag skulle bromsa så fanns det inget att bromsa med, så jag stöp framlänges och tappade mycket, sa Kvarnström som slog i foten och kände av sin gamla skada i skenbenet efteråt.

Kvarnström slutade sexa och var ändå bästa svensk i klassen. Bakom honom körde Johan Edlund till sig en åttonde plats och var nöjd med känslan och åkningen. Och Pontus Högberg tog sina första VM–poäng för året när han blev 12:a. Niklas Persson och Martin Larsson hade det tyngre och slutade på 18:e respektive 23:e plats.

För de svenska seniorerna var det också en hyfsat tung dag. Jocke Ljunggren kom aldrig riktigt in i tävlingen och hittade inte det där flytet som gett honom fyra pallplatser i år. Husabergsföraren slutade sexa och tappar mark mot dagens segrare Christophe Nambotin.

Men å andra sidan har han de två senaste VM–tävlingarna varit uppe bland de tre under den andra dagen, så det finns kanske en växel till.

Jakob Mörhed hade strul med kopplingen under större delen av dagen och visste fortfarande inte efter målgång vad som egentligen var fel. Återstår att se om det löser sig och om Honda–föraren kan förbättra sjuttondeplatsen i E2 från i dag till morgondagens race.

 

Mer om tävlingen och fler kommentarer från de svenska förarna går att läsa i Race nummer 7, som når prenumeranter på onsdag.