Årets andra tävling i Svensk Enduroklassiker, Ränneslättsloppet, avgörs i Eksjö under morgondagen. Men även om deltagarantalet verkar slå nytt rekord så är det tunt bland elitförarna. Trots bra med prispengar.

Att Motocross–SM kör final i Varberg under morgondagen gör förstås att det saknas toppnamn från den disciplinen när Ränneslättsloppet körs för 33:e gången samma dag. Men också bland enduroeliten verkar intresset svalt. Märkligt kan tyckas, inte minst med tanke på de totalt 65 000 kronorna som finns att hämta i prispengar.

Av topp–30 i Swedish Enduro Cup finns bara åtta förare anmälda. Och av dem vet vi att Pontus Skoog inte kommer till start efter att ha kommit hem från EM–finalen i Polen med foten i gips. Också Rikard Hansson är tveksam till start, efter att ha vridit till foten i samma tävling.

– Jag har faktiskt inte bestämt mig ännu om jag ska köra eller inte. Hojen är klar men jag har fortfarande lite ont i foten, och är svullen. Skulle nog kunna ställa upp men frågan är om det är värt att köra när jag vill vara på topp nästa helg, hälsar Hansson och syftar på SM–finalen där han kommer köra om guld i SM2.

 

Rikard Hansson skulle gärna köra men är tveksam efter skadebekymmer.

 

Om inte Hansson kan starta återstår alltså bara 6 av dem 30 bästa från årets SM–serie. Det finns ett par förare till med skadebekymmer av de där men många väljer alltså bort Ränneslättsloppet, som väl får anses vara det tuffaste av de tre stora varvloppen som körs, trots att de är friska.

Vilka är med då? Ja, Husqvarna Scandinavia–förarna har kanske inskrivet i kontraktet att de ska köra. För de är nämligen där i princip allihop. Och blir förstås att räkna med, även om samtliga kommer från EM–tävlingen i Polen och har SM–finalen att köra nästa helg. Robert Friberg var femma i fjol, John Salomonsson har stark form, Oskar Ljungström har vunnit varvlopp förut och Anton Sandstedt vet vi kan blixtra till.

De tre sistnämnda är anmälda i Junior, där vi också får räkna med att Adam Andersson kan blanda sig i striden om pallplatser totalt. Också Petter Wennerlund, sjua i fjol, måste räknas.

 

Joakim Ljunggren – favorit till segern i morgon i Eksjö?

 

I Elit–klassen finns bara elva förare anmälda, men där hittar vi förstås de stora favoriterna – Joakim Ljunggren har vunnit i Eksjö ett antal gånger, men misslyckats de senaste åren. 2016 kraschade han efter bara några hundra meters körning och i fjol kom han förkyld, bommade starten och var sedan aldrig nära att utmana om en seger.

43–årige Calle Bjerkert kommer, som vanligt, vara med där framme och utmana om pallplatser. Bjerkert var totaltrea i fjol och visade att han fortfarande har fart för att utmana de bästa när det kommer till varvlopp. Men kan det räcka hela vägen till seger? Inte är det någon omöjlighet i alla fall.

Också Niklas Persson blir en utmanare om totalsegern. Persson anmälde sig så sent som i måndags och har bara kört Ränneslättsloppet en gång – 2015. Men då var han å andra sidan trea, bakom Ljunggren och Bjerkert. Formkurvan pekar dessutom uppåt efter en kämpig vår och sommar, han körde in som totaltvåa bakom brorsan Micke vid Enduro–SM i Laxå senast.

 

Niklas Persson bestämde sig sent för start och kommer vara med och utmana om segern.

 

Två outsiders ser vi också i en duo som tävlat sparsamt den senaste tiden. 2013 års vinnare på Slätten, Jakob Mörhed, gör comeback i större sammanhang efter att ha lagt ner elitsatsningen för ett par år sedan. Också Kalle Svensson, totaltrea 2016, är tillbaka efter att ha gjort comeback i Laxå för ett par veckor sedan.

Dam–klassen då? Ja, fjolårssegraren Hanna Berzelius kör igen och den fyrfaldige SM–vinnaren är förstås favorit, även om inte banan i Eksjö tillhör favoriterna för Linköpingsföraren. Hon utmanas kanske framförallt av Lina Petersson, som var tvåa i fjol och inte många sekunder bakom.

 

Hanna Berzelius har en fjolårsseger på Slätten att försvara.

 

Också femman från i fjol, Emma Wennbom, kommer till start efter att ha varit fyra på Stångebroslaget i somras. Trean där, Emmily Smalsjö, är också anmäld, liksom Emelie Borg Nilsson som mycket väl kan vara med och fightas om en pallplats. En outsider ser vi också i USM D2–mästarinnan Hedvig Dahlberg, som vi vet gillar sten och som var sexa i Eksjö redan som 16–åring för två år sedan.

Race tippar Ränneslättsloppet 2018:
1. Joakim Ljunggren, Karlskoga EK, KTM
2. Niklas Persson, Karlskoga EK, Beta
3. Calle Bjerkert, Vimmerby MS, Husqvarna
4. Adam Andersson, Örbyhus MCK, KTM
5. Robert Friberg, Tibro MK, Husqvarna