Albin Elowson är återigen bäst i Youth Cup. Emelie Karlsson VM–debuterade med att sätta sina australienska konkurrenter på plats och bli trea. Och Oliver Nelson var snabbaste svensk i Finland när han fick kliva upp på pallen i Juniorklassen. Det var en kul svenskdag i Finland.

Albin Elowson var tvåa på gårdagens prolog och ledde sedan racet idag från start till mål, när han tog karriärens tredje seger i Youth Cup 125cc. Till slut hade Elowson distanserat konkurrenterna med över minuten och det verkar som att 19–åringen äntligen har hittat tillbaka till fjolårets form.

– Det var min studentpresent till mig själv, sa Elowson som missade firandet hemma i Skövde i torsdags.

Albin Elowson vann Youth Cup och avancerar i totalen.
Albin Elowson vann Youth Cup och avancerar i totalen.

 

Men bästa svensk fick han inte bli, trots segern. Knappt minuten snabbare var nämligen Oliver Nelson, som plockade sin första pallplats i Juniorklassen när han blev trea. Nelson trivdes framförallt på cross- och enduroproven, och på dagens allra sista prov, som var just enduron, var han snabbast i klassen och hade dessutom åttonde snabbaste tid av alla förare.

– På crossen visste jag att jag skulle trivas i sanden, men enduron gick också riktigt bra. Ändå strulade det lite för mig, så jag tror att jag har mer att ge imorgon. Framförallt på extremprovet kan det gå mycket bättre, sa en ändå nöjd Nelson efteråt.

Danny McCanney vann och Loic Larrieu var tvåa, tolv sekunder före Nelson inkluderat de sju fransmannen vann på fredagens supertest.

På pallen trots krasch
Även i Damklassen fick vi svenskt på pallen när Emelie Karlsson i sin VM–debut lyckades köra till sig en tredjeplats. Åt segrarinnan Laia Sanz fanns inte mycket att göra, Emelie var till slut nästan fyra minuter efter, men kampen om andraplatsen var hård fram tills två prov återstod och det bara skiljde två sekunder upp till Jane Daniels.

– Men sedan strulade det riktigt på sista extremen och jag tappade en hel del, sa Karlsson som även fick problem på sista provet.
– Precis innan mål fick jag kast på en raka och slog i foten och benet rejält. Låg nog en halvminut innan jag kom upp.

Karlsson fick halta upp på prispallen innan hon begav sig sjukhuset, men var ändå fast besluten om att starta imorgon.

– Det finns väl smärtstillande. Och det hade varit värre om det var armen.

Emelie Karlsson skadade sig på sista provet men tog ändå en pallplats.
Emelie Karlsson skadade sig på sista provet men tog ändå en pallplats.

Mer från Heinola:

– I Juniorklassen tog både Tommy Sjöström och Lars Löfgren fina placeringar som sjua och åtta. Sjöströms klart bästa insats för säsongen och Löfgren i paritet med de senaste VM–dagarna. Även Niklas Persson och Adam Broström plockade poäng, som trettonde respektive femtonde man. Men medan Broström var nöjd var Persson riktigt besviken över att inte hittar den rätta känslan. Kevin Olsen slutade på en nittonde plats.

– Jesper Börjesson var på väg mot sin första pallplats i Youth Cup när han låg tvåa med fyra varv kvar. Men då strulade det till sig för Husqvarna-föraren på näst sista enduroprovet och han halkade ner till femma. Till slut blev det en försmädlig fjärdeplats, med 23 sekunder upp till pallen, och Börjesson var rejält revanschsugen inför morgondagen.

– I E1 blev Jakob Mörhed nia, två sekunder bakom norske Kjetil Gundersen. Robert Nyberg slutade tolva. Vann gjorde hemmaföraren Eero Remes, som också var totalsnabbast i tävlingen och den klart mest populära bland den finska publiken. KTM–duon Christophe Nambotin och Cristobal Guerrero slutade tvåa och trea och Nambotin har fortfarande ett bra försprång i totalen.

Eero Remes var totalsnabbast i sitt hemma–GP.
Eero Remes var totalsnabbast i sitt hemma–GP.

– I E2 körde Fredric Johansson in på tionde plats, strax bakom Jonathan Barragan som återigen hade en tung förstadag. Pierre-Alexandre Renet ledde i princip från start till mål och tog också över ledningen i totalen sedan Antoine Meo tvingats bryta efter en vådlig krasch på det nionde provet. Meos cykel står i Park Fermé men det är fortfarande osäkert om han kommer till start i morgon. Alex Salvini blev tvåa och Johnny Aubert trea.

– Både Johan Edlund och Henrik Lindholm plockade poäng i E3. Edlund som fjortonde och Lindholm som femtonde man. Matthew Phillips tog sin andra seger för säsongen, medan Ivan Cervantes blev tvåa och Matti Seistola trea. I totalen knappar australiensaren in på sin spanska teamkompis men har fortfarande femton poäng upp.

– Emmily Smalsjö halkade ner från sjätte till åttonde plats när hon fick tidsprick vid sista tidskontrollen. Bortsett från det var Smalsjös VM–debut klart godkänd och det känns som att hon kan någon placering till imorgon. Även Sanna Bergman tappade ett par placeringar på grund av en sen prick och slutade elva. Amanda Elvin just framför som tia. Norskan Katrine Rye-Holmboe blev trettonde tjej av de fjorton som tog sig runt.