Lars Löfgren lyckades försvara sitt guld i SM2. Johan Edlund körde hem sitt andra seniorguld trots ett trasigt knä. Och Oliver Nelson lyckades efter tre år med topp–fem placeringar ta hem guldet i JSM1. Det avgjordes på flera håll när Hofors körde dubbeltävling i Knobby Swedish Enduro Championship.

Regnet som drog in över Hofors strax efter lunch på söndagen förändrade förutsättningarna för avslutningen på helgen markant. Trots det lyckades de tre som var närmast att kunna säkra sina SM–guld hålla ihop det.

Lars Löfgren och Johan Edlund, i SM2 och SM3, lyckades visserligen inte vinna sina klasser men fick ändå konkurrenternas resultat med sig så pass bra att de efteråt kunde konstatera att de återigen var svenska mästare. Löfgren för andra året i följd och med ett USM–guld och ett JSM–guld sedan tidigare har Dala–killen nu samlat ihop fyra medaljer av ädlaste valör de senaste sex åren.

Trots att körningen inte riktigt stämde för Löfgren blev det firande efteråt.
Trots att körningen inte riktigt stämde för Löfgren blev det firande efteråt.

Edlund har haft en säsong som nog inte helt varit vad han önskat, i VM fick han inte med sig några högre placeringar under första året som senior och i Swedish Enduro Cup (SEC) har han efter segern första dagen i Uddevalla inte kunnat matcha Albin Elowson och Oliver Nelson. Lägg till ett sargat knä så var nog det säkrade SM–guldet i Hofors en lättnad för Husqvarna–föraren.

Oliver Nelson blev för tredje gången i år tvåa i SEC, där han med den placeringen såg till att fighten om titeln mot Elowson fortfarande lever inför avslutningen. I JSM1 var han precis lika överlägsen som tidigare, tog sin sjätte seger och säkrade guldet.

Oliver Nelson är fortsatt obesegrad i JSM1 och säkrade nu guldet.
Oliver Nelson är fortsatt obesegrad i JSM1 och säkrade nu guldet.

Men det är stor fördel Elowson i SEC som bara behöver plocka ytterligare tio poäng i Söderhamn för att försvara skylt nummer 1. I Hofors imponerade han framförallt på det bökiga enduroprovet där han gång på gång distanserade sina konkurrenter, och kunde åka hem till Värsås som snabbaste förare totalt både på lördagen och söndagen. I klassen, SM1, fattas det två poäng för Elowson innan SM–guldet är klart.

JSM2 blev otroligt dramatiskt när Andreas Linusson, som tog sin femte raka seger på lördagen, tvingades bryta redan innan lunch. Jesper Börjesson skulle med en seger då ha klar fördel inför avslutningen och ledde också klassen med över två minuter när bara ett varv återstod. Då bröt Börjessons hoj ihop, han tappade hela försprånget och lyckades med nöd och näppe ta sig i mål som tvåa. Fördel Linusson igen alltså.

Mer om tävlingen, och samtliga dess klasser, finns att läsa i Race nummer 14, som når prenumeranter på onsdag.