Den 14 september är det tänkt att den 28:e upplagan av Ränneslättsloppet ska köras. Men nu ger inte Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet, Svemo, något tävlingstillståndet för loppet på det aktuella datumet. Med en motivering som får arrangören FMCK Eksjö att rasa.

Ränneslättsloppets tävlingsledare Pär Grönqvist är upprörd över Svemos beslut att inte utfärda tävlingstillstånd för klassikern i år.

Ränneslättsloppet lockar årligen omkring 1800 motionärer till start och är en av tre tävlingar i Svensk Enduroklassiker. Förra året kördes tävlingen i mitten av september och så är också tanken att den ska göras i år.
Men nu sätter Svemo käppar i hjulet när man helt oförberett för tävlingsledningen inte ger loppet något tävlingstillstånd. Med motiveringen att SM-finalen i Uddevalla som körs samtidigt då står utan funktionärer.
– En fruktansvärt dålig motivering. Helt befängt egentligen. Man har inte ens öppnat för en diskussion, inte kontaktat oss överhuvudtaget. Datumet skulle egentligen bara in i deras kalender, säger Pär Grönqvist som tillsammans med Ronnie Johansson är tävlingsledare.
– Dessutom har inte endurosektionen på Svemo mage att själva ringa upp och berätta det utan ber kanslipersonal göra det, fortsätter Pär.
Att det skulle ligga något gammalt groll bakom förnekar Pär Grönqvist. Och när Race Magazine når Svemos endurosektion vill de överhuvudtaget inte uttala sig i frågan.
– Vi kollade faktiskt upp hur många deltagare från BMK Uddevalla som fanns med i Ränneslättsloppet förra året och det handlade om åtta stycken. Står en SM-final och faller med åtta funktionärer så vet i alla fall inte jag vad de håller på med, säger Pär Grönqvist.
BMK Uddevalla medger att krocken säkert skulle kunna ställa till det lite för deras arrangemang men blir mycket förvånade när de hör om Svemos beslut. Och ställer sig frågande till motiveringen.
– Jag har inte pratat med Svemo alls om det här. Den enda jag kontaktat är den person som samordnar SM-tävlingarna för att höra om det finns möjlighet att flytta på vårt arrangemang. Men där fick jag inget svar, säger Mikael Dalåsen i BMK Uddevalla.
Några möjligheter att flytta Ränneslättsloppet finns enligt Pär Grönqvist inte. Man arbetade med tre olika datum från början och hade fått alla de tillstånd som behövdes för det aktuella innan Svemo nu ändrade sig.
– Jag vet inte vad som händer nu men jag utgår från att vi kommer köra. Jag tror inte det blir så kul för Svemo när 1800 enduroåkare börjar ringa och fråga varför de inte får möjlighet köra ett av de mest klassiska loppen i Sverige. Och jag tror inte arrangörerna av Gotland Grand National och Stångebroslaget blir så glada när Svemo har ihjäl Svensk Enduroklassiker.
Forsättning lär följa..

TEXT: KALLE LUNDSTEDT