Efter Race Magazines artikel i går tisdag om att Svemo inte kommer utfärda något tävlingstillstånd för Ränneslättsloppet verkar parterna i dag överens om att tävlingen ska köras det utsatta datumet. Enligt Svemos hemsida godkändes tävlingstillståndet för Ränneslättsloppet på tisdagskvällen.

Efter diskussionerna i går tisdag har Ränneslättsloppet nu fått tävlingstillstånd från Svemo för den aktuella helgen.
Efter diskussionerna i går tisdag har Ränneslättsloppet nu fått tävlingstillstånd från Svemo för den aktuella helgen.

Ronnie Johansson, SMK Eksjö, är tävlingsledare för Ränneslättsloppet i år och var den som fick beskedet under tisdagen att ett tävlingstillstånd för loppet den aktuella helgen bara var att glömma.

– En kanslist på Svemo kontaktade mig för att diskutera om vi kunde flytta loppet. Jag sa att det definitivt inte fanns någon möjlighet till det och att det naturligtvis var beklagligt med krocken med SM i Uddevalla, berättar Ronnie Johansson och fortsätter:

– Svemo är dessutom väl medvetna om att vi är helt styrda av vårt tillstånd från Fortifikationsverket och bara fått tillstånd den aktuella helgen. Men efter en längre diskussion mynnade det ut i att kanslisten sa att vi inte längre hade något tillstånd, berättar Ronnie Johansson som blev mycket upprörd över beskedet.

Race har förgäves sökt Svemos kommunikationsansvarige Stefan Lang per telefon men i ett mail skriver han att ”Inget tillstånd har dragits in. När vi hanterade ansökan upptäcktes krocken och då kontaktades arrangörerna för att inleda dialogen om möjliga förändringar. Efter diskussion mellan sektion och arrangörer godkändes allas ansökningar.”

Det beskedet har nu också Ronnie Johansson fått.

– Ja, de hade tydligen ett telefonmöte i går kväll där de gjorde det enda rätta. Antagligen hade kanslisten tagit sig egna befogenheter när han drog tillbaka vårt tillstånd, säger Ronnie som är öppen för diskussioner om att eventuellt flytta vissa klasser för att de åkare som vill delta både på SM och Ränneslätt.

Ronnie Johansson anser nu att Ränneslättsloppet är tillbaka på ruta ett efter utsvävningen under gårdagen och i dag, och man fortsätter jobba mot ett så bra genomförande som möjligt. Samtidigt för han fram en del kritik gentemot Svemo och inte bara hur de hanterat den här situationen.

– Jag tycker inte att vi som arrangör, Ränneslättsloppet som tävling eller Svensk Enduroklassiker som företeelse får den respekt och förståelse vi förtjänar från förbundet. De här loppen berör så pass många och det är ändå vi som är ryggraden i sporten, säger Johansson.

Stefan Lang svarar på mail att arrangörerna till Klassikerloppen är oerhört kunniga och förtjänar all respekt från utövare, funktionärer, publik och förbund för de utomordentliga arrangemang de genomför.