Han verkar omöjlig att tas med nu, Andreas Linusson. All vinterträning nere i Spanien har gett resultat och svensken gick upp i totalledning när han vann juniorklassen i Helsingfors i går. Och vann gjorde han med tre raka heatsegrar. Överlägsen.

Andreas Linusson går från klarhet till klarhet i årets SuperEnduro–VM. Han var totaltvåa i den första deltävlingen, vann den andra med liten marginal före största konkurrenten Ty Tremaine och tog nu hem den tredje klart före samme Tremaine.

Helsingfors var skådeplats när serien för första gången tog sig till Norden, men några fler svenskar än Linusson såg vi tyvärr inte komma till start. Inte så många finländare heller faktiskt utan det är de specialiserade superenduronförarna som vi numer vant oss att se i VM–serien.

I juniorklassen satte Linusson den klart snabbaste tiden på träningen, nästan fyra sekunder snabbare än Tremaine som var närmast efter. På tidskvalet fick svensken dock ge sig för tyske Tim Apolle, som vann med en tid som var bland de tre främsta till och med i Prestige–klassen. Var kom det i från? Linusson var tvåa och Tremaine trea.

I det första finalheatet sedan växlade Linusson i ledning med Tremaine under de första varven innan KTM–föraren från Kinna kunde börja dra ifrån och vinna med en segermarginal som till slut skrevs till hela tolv sekunder. Men än större skulle den bli.

Det andra finalheatet slutade med en marginalen ner till tvåan på 18 sekunder och det tredje vann svensken med 22. Tremaine var närmast efter i båda men precis som tiderna viskar om egentligen inte i närheten. Jämförelsevis kan vi titta på marginalen mellan ettan och tvåan i Prestige–klassen som under dagen i Helsingfors var två, fem och två sekunder.

Därmed kunde Linusson överta totalledningen i VM–seriens juniorklassen där han nu är en poäng före Tremaine. Men skulle amerikanen komma till start i de utomeuropeiska racen samtidigt som Linusson tvingas stanna hemma betyder det nog ändå föga i jakten på ett JVM–guld.

I Prestige–klassen tog Taddy Blazusiak tredje raka segern men det var med minsta möjliga marginal den här gången. Amerikanen Cody Webb gjorde sin klart bästa tävling för säsongen och slutade på samma poäng men polacken vann tävlingen i och med att han också vann det tredje och avslutande finalheatet. Britten Jonny Walker slutade trea, med landsmannen David Knight på fjärde plats.

Blazusiak drog därmed ifrån i sammandraget och leder nu med 21 poäng före Knight och hela 40 före Walker som trea.

Dam–klassen, som avslutades i och med tävlingen i Finland, vanns av Emma Bristow, Sherco och Storbritannien.

 

Blazusiak tog tredje raka segern och leder sammandraget med över 20 poäng.
Blazusiak tog tredje raka segern och leder sammandraget med över 20 poäng. Foto: Future7Media