I Bilbao fick vi i helgen se årets fjärde deltävling av SuperEnduro–VM. Serien är nu redo för final – i Lidköping. Och i guldfighten tightade det till sig. 

Gammal är äldst. Heter det ju. Och i Bilbao, där årets fjärde deltävling av SuperEnduro–VM kördes, var Taddy Blazusiak troligtvis återigen äldst. Den här gången också bäst. Den comebackande polacken undvek de spektakulära krascherna, som i Malaga senast, och ledde KTM till en trippel på pallen.

Totalledaren Cody Webb inledde annars bäst och såg ut att i praktiken ha avgjort guldfighten redan innan finalen i Sparbanken Arena, i Lidköping. Efter dubbla segrar i de båda första finalerna i Bilbao hade Webb ett guldläge att ha hem GP–segern och var dessutom hela 30 poäng närmast före den stora utmanaren Taddy Blazusiak i sammandraget.

Men tredje och sista finalen gick inte alls som Webb ville och han gjorde misstag på misstag. En blygsam åttondeplats där gjorde att Blazusiak med en seger, efter två andraplatser i de första två finalerna, kunde sno åt sig totalsegern. Dessutom knaprade han in 13 poäng på Webb i sammandraget där han inför Sverige nu är 17 bakom.

Webb blev faktiskt inte bättre än trea i tävlingen. En tredje KTM–förare – Jonny Walker, slog sig nämligen in som totaltvåa efter att ha varit snabbast i superpole och sedan slutat trea i samtliga tre finalheat. Walker är fyra i sammandraget och har fortfarande en teoretisk guldchans. Men i praktiken kommer han få slåss om bronset med landsmannen Billy Bolt, som är 16 poäng före, och den dubbla regerande mästaren Colton Haaker, som är sju bakom.

Guldfighten kommer stå mellan Webb och Blazusiak. Och det kommer garanterat bli en häftig fight att följa. I nästa nummer av Race Magazine (3, 2018) har ni som är prenumeranter möjlighet att vinna biljetter till finaltävlingen. Dessutom får ni all info ni behöver inför endurofesten. Missa inte det!