Sverigebekantingen Josh Strang imponerar. Australiern, som bor och tävlar i USA, har inlett säsongen strålande och är obesegrad i GNCC efter två tävlingar. Husqvarna–föraren är dessutom med i toppen av AMA National Enduro.

Du kommer till helgens tredje runda av GNCC med två segrar och maximala 60 poäng. Känslan?
– Det känns bra, men mästerskapet är långt och det är mycket kvar. Det finns inget bättre än att inleda en säsong med segrar, men samtidigt har jag inlett starkt tidigare och vet att det inte går att förhasta sig.

GNCC–premiären i Florida är välkänd för att vara tuff. Gick det som du väntat dig?
– Jag kände att jag skulle kunna vara med och fightas. Men det var andra rundan i Georgia som jag kände det var viktigare att få ett bra resultat. Den tävlingen är mer som en vanlig GNCC–runda och att jag kunde vinna där var skönt. Segern i Florida kom ärligt talat ganska enkelt, i Georgia körde jag med Kailub (Russell) hela vägen och kunde slå honom alldeles på slutet.

Du åkte hem till Australien under vintern för lite ledighet, hur viktigt var det för dig att spendera tid där?
– Jag hade inte varit hemma på två år, vilket var lite för länge kände jag. Det är viktigt att ta sig tiden från hojen, särskilt när man som jag hade 27 tävlingar under förra året. Hade ganska lätt att varva ner, men höll mig samtidigt i form. Och jag visste vad jag behövde arbeta på under vintern. Avslutningen på 2015, när jag vann mycket, gjorde definitivt att jag kunde hålla motivationen uppe och jobba på det jag behövde inför den här säsongen.

2016 blir ditt andra år med Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing. Hur viktigt är det för dig att få möjligheten att arbeta vidare på det jobb ni la ner förra året?
– Att få fortsätta vara endel av det här teamet är en stor bidragande orsak till att 2016 börjat så bra. Det har varit tufft förut, att byta team inför varje säsong, men nu känner jag mig verkligen hemma och det syns på resultaten.

Kailub Russell har dominerat GNCC de senaste åren, känner du att du har vad som krävs för att utmana honom om titeln nu?
– Kailub satte ribban högt under 2015. Han har varit den att slå under några år nu och kan skogsåkningen utan och innan. Det var skönt att få några segrar med mig från 2015, det satte bollen i rullning så att säga. Kailub har haft möjligheten till kontinuitet, att bygga från år till år och bli starkare. Nu känner jag att jag har en fantastisk cykel, team och program, och jag är fullt fokuserad att göra allt jag kan för att fortsätta utmana om segrar.

Du nämnde att du hade 27 tävlingar under 2015, hur ser schemat ut för i år?
– Jag kör hela GNCC och hela National Enduro–serien, plus några Full Gas Sprint Enduro–tävlingar. Jag håller fortfarande på att lära mig National Enduro–formatet, det är något jag inte gjort så mycket tidigare. Men det är kul, och jag skulle verkligen vilja vinna ett race där snart.

 

Josh Strang blev 2015 den första utomeuropeiska förare att vinna Gotland Grand National. Foto: Husqvarna
Josh Strang blev 2015 den första utomeuropeiska förare att vinna Gotland Grand National. Foto: Husqvarna