Den sparkade förbundskaptenen Calle Bjerkert fick motiveringen att vissa av förarna hade varit missnöjda med hans läger och träningsupplägg. Men den uppfattningen delas inte bland majoriteten av de svenska förarna som ingår i elitförargruppen. De flesta verkar istället tycka att Bjerkert varit en båda bra tränare och bra ledare. Även om viss kritik finns.

Race har under dagen kontaktat de elva förare som ingår i Svemos Elitförargrupp, för att höra vad de har att säga om Endurosektionens beslut att sparka förbundskapten Calle Bjerkert. Samtliga förare har svarat, men en har valt att avstå från att kommentera då han i princip varit skadad sedan Bjerkert tillträdde. 

Med tanke på motiveringen den före detta förbundskaptenen fick, att vissa förare varit missnöjda med Bjerkerts läger och träningsupplägg, gav vi de möjlighet att vara anonyma. Helt enkelt för att få så ärliga svar som möjligt om den kritik som påstås ha framförts mot förbundskaptenen.
Majoriteten av förarna tycker att beslutet är konstigt – och rent av felaktigt. De flesta verkar ha uppskattat Bjerkert både som tränare och ledare. Men viss kritik finns också. Såhär uttalar sig förarna till Race:

• ”Jag tycker det var väldigt dumt att sparka honom och kan inte förstå beslutet. Väldigt märkligt. Jag tycker han var bra, han hade erfarenhet och hade varit med förr. Han la upp annorlunda träningar mot vad andra gör och var även bra psykologiskt. Han hade en väldigt bra helhet. Dessutom var han alltid öppen och rak, gav oss alltid chansen att kritisera det han gjorde och frågade oss vad vi tyckte. Jag tycker att beslutet som tagits är fel och jag saknar honom redan som förbundskapten.”

• ”Det känns lite märkligt att det här beslutet från Endurosektionen kommer nu. Säsongen är ju redan i full gång och laguttagningen till Six Days är inte många veckor bort. Jag tror inte att det här blir bra för någon part. Sedan tror jag att det finns bättre ledare och tränare för landslaget. Och man kan verkligen fundera på om det är förarnas röster som plötsligt väger såhär tungt, för ett sådant beslut.”

• ”Jag tycker det är tråkigt. Jag tycker att Calle har varit bra, kommit in med ny energi och nya idéer. Och framförallt har han hittat nya ställen att ha träningsläger på. För att ta sig någonstans så krävs det lite annorlunda idéer, det går inte att köra på i samma hjulspår hur länge som helst. Man kommer inte framåt. Vad gäller Six Days förra året så tycker jag att han var mer en del av gruppen förare, än en del av gruppen ledare, vilket jag tror var bra. Han försökte anpassa sig till vad vi tycker och tänker, mer än att bara vara någon som skjutsar runt på oss. Det gav en god stämning till gruppen och tillförde energi. Sen under själva racet är det svårt för vilken ledare som helst att göra så mycket, tror jag. Mer än att bara peppa lite. Men det tyckte jag också att han gjorde helt okej. I vilket fall som helst tycker jag det är helt fel beslut.”

• ”Jag lägger ärligt talat ingen större vikt i vem som har denna roll. Personligen anser jag inte att det kommer påverka min prestation som individuell idrottare särskilt mycket. Det är jobbet jag gör innan, och personerna som ingår i mitt team på mer daglig basis, som påverkar mitt resultat. Det är självklart skönt att få saker och ting organiserat för sig runt omkring på ett Six Days, samt kunna få stöd ute på andra tävlingar, men jag lägger ingen stor vikt i vem det är. Jag tycker att de uppgifter han har som förbundskapten har skötts okej, men jag anser inte att han ska ha rollen som tränare eller coach. Sättet som vår förra förbundskapten jobbade på anser jag är bättre.”

• ”Personligen har jag tyckt att Calle varit grym och han har verkligen blivit som en i gänget. Jag tycker det är tråkigt att han kommer sluta. För mig har han funkat väldigt bra som förbundskapten, jämfört med de vi haft tidigare. Under de träningsläger som jag varit med på har han haft väldigt bra idéer, samt ett litet annorlunda tankesätt mot andra tränare. Vilket jag tyckt varit positivt. Han har hittat nya ställen att träna på och inte bara kört på samma hela tiden.”

• ”Jag blev väldigt förvånad och har inte alls fått några indikationer på att något skulle vara på gång. Jag pratade med Calle härom dagen, angående Six Days, och han berättade att laget skulle vara uttaget den 10:e juni. När jag har varit med så har det funkat väldigt bra, sen kanske vi inte alltid har varit överens om allting. Men då har jag sagt det till honom och så har vi haft en diskussion om det. Inget mer än så. Vem som än leder landslagslaget så kommer man aldrig hålla med honom till 100 procent, men med Calle har man kunnat ha en öppen dialog. Jag har i vilket inte varit någon bidragande orsak till att han blivit avsatt. För mig känns det som att det är något annat som ligger bakom, inte vad vi förare tycker eller inte tycker.”

• ”Jag tycker att Calle har varit bra och har inget ont att säga om honom. Det har varit ett läger han haft som jag personligen tycker var superdåligt planerat, men alla andra som jag varit med på har varit väldigt roliga och med mycket körning. Och att ha med honom på tävling tycker jag har varit väldigt givande.”

• ”Calle har varit den mest neutrala av alla landslagstränare som vi haft, en egenskap som jag verkligen har uppskattat och som jag tror är väldigt svår att ha. De läger som jag varit med på har varit skitbra, med mycket hojåkning och med fokus på rätt saker. Allt för att vi ska lyckas utomlands. När han har varit med ute på tävlingar så känner jag att tipsen han ger är mer baserade på hur de snabbaste faktiskt kör, och inte vad som är rätt eller fel enligt skolboken. Och det är enligt mitt sätt att se på det helt rätt pedagogik. Kommunikationen utöver tävling och träning har varit mycket bättre än förut. Allt har egentligen fungerat grymt bra. Det förbundet har gjort tycker jag är jättedumt, inte minst såhär nära inpå Six Days. De som står vid sidan om är viktiga för oss. Ett extremt dåligt beslut.”

• ”Att Svemo tagit det här beslutet tycker jag rent ut sagt är pissdåligt. Jag har aldrig fått någon fråga från någon i Sektionen, eller någon annan i förbundet, om vad jag anser om honom som förbundskapten. Jag tycker det är konstigt att vi som förare i landslaget inte får säga vad vi tycker, innan man avsätter den person som leder landslaget. Jag vet att alla har olika åsikter och att Calle har ett annat sätt att leda, jämfört med föregångarna, men kanske är det just vad som behövs för att sätta Sverige på endurokartan igen. På den senaste tävlingen jag körde, där han var med, fick jag både generell och personlig feedback på hur jag kan göra det bättre. Sen kanske inte allt fungerat perfekt med läger och dylikt, men jag tycker att Calle är en bra tränare och en sund människa.”

• ”Jag tycker detta är ett mycket märkligt agerande från förbundet, Det är aldrig någon som frågat mig om hur jag tycker att det funkar med Calle. Han har i mina ögon varit en grym förbundskapten, som kommit in med ett nytänk till gruppen och gjort oss mer sammansvetsade. Inte minst på Six Days förra året. Det tycker jag också syntes ganska tydligt på resultatet. Jag skulle uppskatta lite mer information från Svemo om vad som hänt och vad de inte tycker ha fungerat.”