De franska förarna har öppnat starkt i enduro-VM. E1-klassen är det en trio fransmän som tagit ledningen där Antoine Meo leder före Rodrig Thain och Marc Bourgeois. E3-klassen leds av fransmannen Christophe Nambotin med spanjoren Ivan Cervantes något överraskande tagit ledningen i E2-klassen.

KTM-föraren Antoine Meo vann båda dagarna i Chile och har åtta poängs ledning i E1-klassen. HM Hondas Thain öppnade starkt med en andra och en tredje plats. Thains italienska teamkompis Simone Albergoni var tvåa andra dagen men en tionde plats på lördagen förstörde helgen och han ligger nu fyra.
De finska förarna lade förra året beslag på alla medaljplatserna i E1-klassen men årets första VM-helg blev inte så bra. Husqvarnas Matti Seistola lyckades bäst med en femte plats totalt medan Eero Remes var totalt sjua men ändå bara en poäng bakom sin landsman. Den finske TM-föraren Antti Hellsten hade en tung helg med 13e respektive tolfte plats. Totalt gav den en 13e plats av de 16 förare som tog poäng i klassen.
I E2-klassen så vann finländaren Juha Salminen, Husqvarna, och fransmannen Pierre Alexander ”Pela” Renet, Husaberg, varsin dag. Båda hade sedan en andra dag som förarna sinsemellan var nästan lika dåliga. Salminen tog en femte plats på söndagen och Renet en sjätte plats på lördagen. Det placerade dem totalt tvåa respektive trea.
Gas Gas tog minst sagt en oväntad VM-ledning i Chile genom Ivan Cervantes. Cervantes båda andra platser gjorde att han fick ett trepoängs försprång före Salminen till nästa helgs VM-omgång i Argentina.
Johnny Aubert hade nog säkert hoppats på något bättre än den femte och elfte plats han nu nådde. Den franske KTM-föraren ligger först på en åttonde plats totalt och har 18 poäng upp till ledande Cervantes.