Arbetet i depån är i full gång, testbanan är vältrafikerad och längst de fyra specialproven gås det miltals.
Torget i Enköping var dessutom fullt med folk redan på torsdagskvällen och hela stan känns redo för VM–deltävling i enduro. Även vår svenske stjärna Joakim Ljunggren är redo. 

Efter att inte ha missat en enda VM–deltävling på hela åtta säsonger tvingades Joakim Ljunggren stå över både Greklands GP tidigare i våras och senast i helgen tävlingen i finska Heinola. Detta efter knäskadan han ådrog sig redan i premiären i Spanien, som plågade honom där och i den kommande deltävlingen i Portugal, gjorde att han inte kunde göra sig själv rättvisa och att jakten på ett VM–guld tog slut egentligen redan innan den hunnit börja.

Men nu är Jocke tillbaka. Imorgon gör han comeback när hemmatävlingen i Sverige och Enköping inleds med en prolog.

– Det är kanske en lite tidig comeback och det kan kanske bli ett svullet knä efteråt men annars känns det riktigt bra, sa Jocke i samband med att några förare presenterades på torget i Enköping på torsdagskvällen.

Ett torg som för övrigt redan var välbesökt och där det under hela helgen kommer pågå en endurofest, med liveband, öltält och matservering.

– Jag är så grymt körsugen och det var tungt att missa framförallt Finland, det såg riktigt fint. Har gått proven här nu och tycker att det ser bra ut. För min del får det gärna regna mer och bli ännu mer skitigt, men för publikens skull får vi hoppas att det håller uppe, fortsatte Jocke.

Vilka förhoppningar ska vi då ha på vår storstjärna i de uppländska skogarna? Ja, ingen tvekan om att banan kommer passa honom i alla fall. Men själv tonar han ner chanserna på framskjutna placeringar, även om han nämner pallen.

– Jag skulle förstås vara jättenöjd om jag var där uppe. Men framförallt hoppas jag på att det kan bli ett bra race för mig.

Ingen Jönsson
En som inte kommer till start men som i alla fall gjorde ett ärligt försök är arrangörsklubbens egna Jessica Jönsson. Jönsson, som även hon ådrog sig en knäskada nere i Spanien när hon körde EM–premiären, har avvaktat med operation för att om möjligt kunna komma till start i den tävling hon längtat efter i över ett års tid nu.

Den fysiska formen skulle säkert hålla. Men knäet säger stopp.

– Jag har varit ute några gånger och testat. Lätt åkning där jag kan köra mestadels med fötterna på fotpinnarna går bra, men när det blir lite bökigare och jag måste fota får jag ibland ordentlig smärta i knät, skriver hon på sin blogg och fortsätter:

– I Enköping kommer det att bli vanlig svensk enduro med stenar, rötter och lerspår och då fungerar det tyvärr inte. Det är ett riktigt svårt beslut jag har tagit, men jag kommer inte till start i helgen. Det är inte värt att riskera något när man ändå vet innan att det inte kommer att fungera. Jag kan heller inte göra sig själv rättvis.

Emelie och Stefan är redo
Emelie Karlsson, också hon hemmaförare, plågas även hon av ett ont knä. Ett knä som gjorde att hon inte kunde följa upp succédebuten i Finland på lördagen, när hon tog en pallplats direkt, utan tvingades vila andradagen.

Men nu är hon redo igen.

VM-comebackande Niklas ”Nisse” Gustavsson, Emelie Karlsson, Jonas Karlsson, Albin Elowson, Jocke Ljunggren och Pela Renet presenterades av konferenciern Niklas Gustavsson på torget i Enköping på torsdagskvällen. Nu är det bara att hoppas att de inte läste skylten bakom sig...
VM-comebackande Niklas ”Nisse” Gustavsson, Emelie Karlsson, Jonas Karlsson, Albin Elowson, Jocke Ljunggren och Pela Renet presenterades av konferenciern Niklas Gustavsson på torget i Enköping på torsdagskvällen. Nu är det bara att hoppas att de inte läste skylten bakom sig…

 

– Jag har inte kunnat gå lika mycket prov som jag ville och som jag gjorde i Finland. Men det är inte alls lika svullet längre, jag testade köra idag och det känns ok, sa Karlsson som inte tror att hon får den stora fördel av hemmaplan som vissa kanske vill tro:
– Jag har ju inte varit hemma och kört på fyra år och innan jag flyttade ner till Australien så körde jag ju i princip bara cross. Så det är mycket som är nytt för mig också, även om jag såklart vet vad underlaget handlar om.

Tanken var att sambon Stefan Granquist också skulle ha kört i Finland, men av olika anledningar blev det inte så. Nu blir VM–debuten för Huskvarna-grabben istället i Enköping. Och Granquist är laddad.

– Det ska bli grymt kul. Jag kommer att köra Honda för Jocke Johanssons team, har hunnit testa hojen endel nu och det känns bra, sa Granquist som i vanliga fall kör Yamaha hemma i Australien.
– Jag har gått alla proven minst två gånger och de båda crossproven framförallt ser riktigt fina ut och ska nog passa mig.

Återstår att se hur Granquist kan stå sig mot det tuffa motståndet i E2. Att det ska bli kul att se honom, och de andra dryga 50-talet svenskar, gasa, det kan vi i alla fall slå fast.