Fredagens supertest alldeles intill depåområdet i centrala Torres Vedras var en riktig folkfest. Inte ens det schizofrena vädret, där solen och regnet växlade med varandra under jämna intervaller, eller den isande atlantvinden för den delen, stoppade portugiserna från att gå man ur huse för att se endurostjärnorna visa upp sig.

Pontus Högberg ser fram emot en betydligt bättre helg än senast i Spanien. Och det började lovande för GasGas–föraren, som var femma i Juniorklassen på fredagens supertest.
Pontus Högberg ser fram emot en betydligt bättre helg än senast i Spanien. Och det började lovande för GasGas–föraren, som var femma i Juniorklassen på fredagens supertest.

Snabbast av alla på prologen var italienska Hondaföraren Alex Salvini, i E2, som klockades in på 1.43.18. I samma klass slutade Jakob Mörhed på 16:e plats, med drygt 11 sekunder upp. I E1 stod Juha Salminen för klassens race och var nästan sekunden före landsmannen Matti Seistola.

Joakim Ljunggren körde mot störste konkurrenten Christophe Nambotin i E3, som sista par ut i supertestet. Ljunggren var efter från start men lyckades plocka in hundradel på hundradel och var bara knappa sekunden efter när mållinjen korsades. Mathias Bellino stod för klassens snabbaste tid och var nästan fyra sekunder före tvåan Nambotin.

Juniorklassens resultatlista var fin ur svensk synvinkel med tre blågula bland de tio främsta. Robert Kvarnström blev fyra, 94 hundradelar efter segrande Loic Larrier, Pontus Högberg femma, ytterligare knappa två sekunder efter, och Johan Edlund nia, med dryga fem sekunder upp. Niklas Persson blev fjortonde man och Martin Larsson, som inte hittar den rätta känslan, blev sjuttonde.

I Youth Cup hade Albin Elowson ett riktigt fint race på gång och skulle säkert varit topp–3 om han inte kraschat på sista stenpartiet och tappat över 13 sekunder inför morgondagens start. I stället var det Jesper Börjesson som lyckades slå sig in bland de tre, när han bara var sekunden efter segrande Jamie McCanney. Oliver Nelson hade svårt på det hala underlaget och blev femtonde man, dryga åtta sekunder efter.

I damklassen visade Laia Sanz att hon är fullständigt överlägsen som det ser ut nu och hade över tio sekunder ner till tvåan, Juliette Berrez.